Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákbetegségek: családi kockázatok

kategória: Daganatos betegségek

Egy daganatos betegség családon belüli előfordulása nem csupán ugyanolyan, hanem más ráktípusoknak a kialakulási kockázatát is növelheti a közeli hozzátartozók körében - derült ki egy új tanulmányból, amely Olaszországban és Svájcban élő 23 ezer ember bevonásával készült. Tizenhárom ráktípusra vonatkozóan mutatta ki, hogy a közeli rokonok esetében fokozott a kockázata az azonos típusú betegség kialakulásának. Arra is találtak bizonyítékot, hogy egy bizonyos ráktípus családon belüli előfordulása jelentősen növelheti más ráktípusok jelentkezésének kockázatát is.


A tanulmány, amelyet az Annals of Oncology című folyóiratban közöltek, 12 ezer páciens nyomon követésével készült, akik testük különböző részén küzdöttek a rákkal. Adataikat 11 ezer olyan emberéivel vetették össze, akik nem voltak rákosok. A kutatók a résztvevők családi kórtörténetére, különös tekintettel az elsőfokú, vagyis a génjeink nagyjából 50 százalékában osztozó rokonaikra (szülő, testvér, gyermek) vonatkozóan gyűjtöttek információkat. Az eredmények szerint azoknál a résztvevőknél, akiknek valamelyik elsőfokú rokona gégerákkal küzdött, a normálisnál háromszor nagyobb volt a kockázata a száj- és garatrák kialakulásának.

A száj- és garatrákos közeli hozzátartozó esetében a normálisnál négyszer magasabb volt a nyelőcsőrák kockázata, míg a közeli rokonságban álló nőknél az emlőrák előfordulása duplájára növelte a petefészekrák esélyét. A férfiak esetében 3,4-szeresére növekedett a prosztatarák kockázata, amennyiben valamelyik elsőfokú hozzátartozójuk húgyhólyagráktól szenvedett.

A kutatás megerősített néhány már ismert kockázati tényezőt is. A nőknél például növelheti a mellrák kialakulásának esélyét a családon belül előforduló vastagbélrák. A tanulmányt vezető Eva Negri, a milánói Mario Negri Gyógyszertani Kutatóintézet munkatársa szerint bizonyos esetekben a családon belül előforduló különböző ráktípusok között például a tagok azonos dohányzási, vagy alkoholfogyasztási szokásai jelenthetik a kapcsolatot, de arra is van bizonyíték, hogy egyes genetikai tényezők a ráknak a test több különböző részén való kialakulását befolyásolják.

A Cancer Research UK nevű szervezetnél dolgozó Jessica Harris szerint a rák kockázatának mértéke a szülőktől örökölt gének, az életmód és a környezet kombinációjától függ: "a legfőbb dolog, amit az ember tehet a megelőzés érdekében, hogy nem dohányzik, csökkenti az alkoholfogyasztást, és igyekszik formában maradni a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend révén".

Animáció: HáziPatika.com

2013.08.02 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések