Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákbeteg stewardessek?

kategória: Daganatos betegségek

Nagyobb eséllyel betegednek meg rákban a több műszakban dolgozó nővérek és a légi személyzet - állítja a kölni egyetem áttekintő tanulmánya.

A kutatók összesen 30 tanulmányt értékeltek az egész világról ugyanebben a témában. Eszerint a légi személyzetnek 70 százalékkal magasabb mellrákkockázata van, a prosztatarákra pedig 40 százalékkal emelkedik ennek száma. A több műszakos dolgozókra - a vizsgálat súlypontja itt a nővéreken volt - hasonló számok adódtak.

A kutatók szerint az eddigi ismeretek szerint a magasabb kockázatoknál különösen a fényviszonyok játszottak nagy szerepet: a fény a legfontosabb "időjelző" a szervezet számára és befolyásolja a melatonin termelését is. Ez a szervezetben megváltozott koncentrációknál emelheti egy rákbetegség kockázatát. A még fiatal kutatási területen, a kronobiológiában a kutatók szerint az étkezést is vizsgálni kell. A táplálékfelvétel a műszakos dolgozóknál és a légi személyzetnél lényegesen megváltozott.

A kutatók arra utalnak, hogy a témában a jövőbeni tanulmányoknak egymással jobban összehasonlíthatóknak kell lenniük, hogy megbízható megállapításokhoz jussanak. Ehhez nemzetközileg egységes standardok szükségesek és más szakmai csoportok több műszakos dolgozóinak vizsgálatai is.

OrientPress Hírügynökség/medical.com

2008.12.16 16:22:33

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések