Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rák: végre a megelőzés is ugyanolyan fontos lesz

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Közös akciótervet szeretne készíteni a rák ellen az Európai Unió - jelentette be csütörtökön Androulla Vassiliou, az EU új egészségügyi biztosa.

"A tervben - amely 2009-re készül el - a megelőzés ugyanolyan hangsúlyt fog kapni, mint a gyógykezelés" - mondta Vassiliou, aki e hónap elején váltotta fel elődjét az egészségügyi biztosi székben.

Véleménye szerint a fiatalokban sokkal erőteljesebben kell tudatosítani az egészséges életmóddal járó előnyöket, hogy ily módon csökkenteni lehessen a rák előfordulásának kockázatát idősebb korban. A biztos elmondta, hogy a fiatalkori túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és elhízás mind növeli a rák kockázatát, ezért kulcsfontosságú, hogy a fiatalokat felvilágosítsák ezekről a veszélyekről.
Az új egészségügyi biztos emlékeztetett arra, hogy napjainkban az Európai Unióban az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő betegség a nők körében az emlőrák. A megelőző intézkedések, például a rendszeres szűrés, azonban bizonyos országokban hatékonynak bizonyulnak. Sajnálatosnak tartotta ugyanakkor, hogy egyelőre nem minden nő kap lehetőséget erre a szűrésre az Európai Unióban.
Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.21 09:16:01

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések