Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rák rózsaszínben

kategória: Celeb, Daganatos betegségek, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Nőgyógyászat

Több ezer ember, köztük hollywoodi híresség sétált át este 8 órakor a rózsaszínűre világított Lánchídon a mellrák elleni küzdelem jegyében.


A figyelemfelhívó sétára sikerült Budapestre szólítani Fran Dreschert, a Dadus című amerikai komédia színésznőjét, aki gyógyult rákbetegként az amerikai kormány mellrákellenes kampányának jószolgálati követe. A színésznő az MTI-nek azt mondta, hogy több országban tart előadásokat, és részt vesz mellrákellenes kampányokon. A. J. Buckley is részt vett a sétán, ő a New York-i helyszínelők egyik sztárja.

A már évek óta minden októberben megrendezett mellrák elleni küzdelemnek és az azt kísérő felvilágosító kampánynak nem maradt el a hatása. Hét év alatt 15 százalékkal csökkent a mellrákban elhunyt nők száma - ismertették az adatokat a szakemberek. Ez az adat azért is fontos, mert a mellrákban megbetegedettek száma nem csökkent, így a halálozás csökkenése azt mutatja, hogy egyre gyakoribb a korán felfedezett daganat - ez pedig 95 százalékban gyógyítható.

Prof. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián elmondta, hogy a mellrák kialakulásának esélyét a helyes táplálkozás csökkentheti. A zsír és a vörös húsok fogyasztásának mérséklését ajánlják a szakemberek, és természetesen a zöldségek, gyümölcsök arányának növelését. A professzor szerint a fizikai aktivitás is jótékonyan befolyásolhatja a betegség kialakulását: a túlsúlyos nőkben ugyanis bizonyítottan gyakoribb a mellrák, mint ahogy a sok alkoholt fogyasztók és a cigarettázók között is.

A Magyar Tudományos Akadémia előtt egész nap rendezvények, koncertek várták az érdeklődőket, és természetesen sok szó esett a szűrővizsgálatokról. A rózsaszín a mellrák nemzetközi színe.

2008.10.06 17:07:21

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések