Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rák előtti bőrelváltozások arzénes víztől

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Táplálkozás

Az ivóvízzel bejuttatott közepes mennyiségű arzén növeli a rákot megelőző állapotot jelentő bőrelváltozások kockázatát. Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz Bangladesben gyűjtöttek adatokat a kutatók, ahol magas a természetes forrásvizek arzéntartalma. Nem ritka, hogy az arzén koncentrációja meghaladja a literenkénti 100 mikrogrammot a vízben.

A magas arzénszintet korábbi tanulmányok kapcsolatba hozták több ráktípussal, így a hólyagrákkal, a tüdőrákkal és a bőrrákkal is. Habibul Ahsan kutatásvezető, a Chicagói Egyetem munkatársa csoportjával több mint 10 ezer ember egészségét követte nyomon Bangladesben körülbelül hat éven át. Összességében 866 felnőttnél találtak rákmegelőző bőrelváltozásokat, a pigmentálódás megváltozását vagy a bőr megvastagodását, melyek az arzén által okozott bőrrák előjelei lehetnek.

Azoknál az embereknél, akiknek ivóvize literenként 200 mikrogramm arzént tartalmazott, háromszor nagyobb volt a rákot megelőző állapot kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik ivóvizének arzéntartalma 10 mikrogrammnál kevesebb volt. A közepes arzéntartalomnál (50-100 mikrogramm/liter) a kockázatnövekedés mértéke 69 százaléknak bizonyult.

Az ivóvíz arzéntartalmára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg a 10 mikrogramm/liter határértéket tekinti egészségesnek. Az Egyesült Államokban és az európai uniós országokban is ennyi a megengedett határérték, Magyarországon az uniós csatlakozás előtt 50 mikrogramm/liter volt. A magyar artézi vizekben is természetes szennyeződés az arzén, az ivóvíz arzéntartalma jelenleg hétszáz, többnyire dél-alföldi településen haladja meg az új egészségügyi határértéket, és mintegy 1,5 millió embert érint.

2011.07.04 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések