Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rágóval gyorsabb a gyógyulás!

kategória: Gondolta volna?

A Londoni Egyetemi Kórház orvosai azt tanácsolják műtétre váró daganatos betegeiknek, hogy vigyenek magukkal kellő mennyiségű cukormentes rágógumit a kórházba, és az operáció után naponta három alkalommal rágjanak is el egyet-egyet egy órán keresztül, mert ezzel jelentősen elősegítik gyógyulásukat.

Tanulmányok is alátámasztják, hogy a rágózó betegek emésztőrendszere sokkal gyorsabban helyreáll műtét után, és akár két nappal hamarabb is hazamehetnek a kórházból. De nemcsak rákos betegeknél bizonyult hatékonynak ez a módszer, a császármetszésen átesett anyák, valamint a gyomorműtétből lábadozók is sokkal gyorsabban gyógyultak a rágógumi segítségével.

Amint arról Alastair Windsor beszámolt, kísérletük egy program része, mely során minél hatékonyabban szeretnék segíteni betegeik műtét utáni felépülését. "Az egyik ok, ami gyakran késlelteti a műtéten átesettek gyógyulását, az pont az, hogy a bél ilyenkor passzív állapotba kerül, és nem képes rendesen végezni a feladatát. Úgy tűnik, a rágógumi stimulálja a nyáltermelést, ami megindítja az enzimtermelést a hasnyálmirigyben és ezáltal a bélrendszer is aktiválódik" - fejtette ki Dr. Windsor.

Már más tanulmányok is rámutattak, hogy a rágógumizás gyorsabb javulást eredményez a betegek körében, de egyelőre nem bizonyított, hogy mindez csupán placebóként működik, és azáltal éri el hatását, hogy a betegek számára megnyugtató érzést jelent, hogy tesznek valamit a gyógyulásuk érdekében, és ez már önmagában jótékonyan hat a bélfunkciókra, vagy valóságos fizikai gyógyulásról van szó.

2011.07.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések