Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pulzáló tapasz a vérrögök ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

A térdhajlatba ragasztható, legmodernebb technológiával készült tapasz csökkentheti a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát műtét után. A tapasz elektromos hullámokat bocsát ki, az ideg néhány másodpercenként kap ingereket, akár 30 órán keresztül is (ennyi ideig bírja az akkumulátor) így mikroösszehúzódások jönnek létre. Ez pedig biztosítja a megfelelő vérkeringést, a vér így nem gyülemlik fel a lábszárban. Pedig az a veszélyes vérrögképződés oka.

A mélyvénás trombózis a vénában létrejövő vérrög, leggyakrabban a lábban fordul elő, főként hosszabb, mozgásmentesen töltött időszak után. Sokszor alakul ki egy óránál tovább tartó műtétek szövődményeként. Járás közben a lábfejre nehezedő nyomás és az izmok összehúzódása segíti a vér visszaáramlását a szívhez. Ennek hiányában a vér a lábakban panghat, ami rögösödést okozhat. Ha egy rög leszakad, az a tüdő apró hajszálereibe jutva halálos embóliára vezethet. 


A mélyvénás trombózis megelőzésére a nagyműtéten átesett betegek vérhígító gyógyszert kapnak, lábukat pedig kompressziós pólyával tekerik be, amely összenyomja az ereket. Sajnos ezeknek az eljárásoknak is megvannak a hátulütői. A vérhígítók fokozzák a  vérzés kockázatát, a kötés kényelmetlen lehet. A Geko névre keresztelt új eszköz viszont eldobható, akkumulátorral üzemel, és nem nagyobb egy karóránál.

A brit Sky Orvostechnológiai cég fejlesztette ki és úgy néz ki, mint egy tapaszba oltott karóra. Az óralap-szerű kerek lap az egyik végén tartalmazza az akkumulátort és a kapcsológombot. Ide csatlakozik be a két elektróda, mely végighúzódik az eszközön. Használat előtt le kell húzni róla a védőfóliát, mely alatt ragadós zseléréteg található. Ez nemcsak a rögzítést segíti, hanem az áramot is jobban vezeti. Az impulzusok összehúzzák az ereket, így a vér visszajut a szívbe ahelyett, hogy a lábszár területén maradna. Kívülről is ellenőrizhető, hogy megfelelően működik-e, mert az izmok láthatóan megfeszülnek. Ezt a beteg is érzi, de egyáltalán nem fájdalmas.

A St Bartholomew Kórház kutatásában 30 egészséges ember vett részt. A tapasz felhelyezését követően 25-szörösére fokozódott a vérkeringés a lábszárban. Beverly Hunt professzor, a Lifeblood Alapítvány orvosigazgatója szerint a Geko egy érdekes módszer, de még nem áll rendelkezésre elegendő klinikai adat, mely igazolhatná, hogy jobb a jelenleg alkalmazott terápiáknál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések