Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarákszűrés vizeletből?

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák, Urológia

A kutatók megtették az első lépést afelé, hogy egy vizeletteszttel diagnosztizálható legyen a prosztatarák - állítja a brit Nature folyóiratban megjelent tanulmány.
A szarkozinnak nevezett kémiai ujjlenyomat a prosztatarák agresszív formájában szenvedő férfiak vizeletében magas szintet ér el, így lehetséges biomarkerként használható majd.


A szarkozin koncentrációja az áttétes prosztatarákban szenvedők esetében 79 százalékkal, a korai stádiumú daganatok esetében 42 százalékkal volt magasabb. Az árulkodó vegyület jobban alkalmas a betegség előrehaladásának megítélésére, mint a hagyományos vérvizsgálat, a prosztataspecifikus antigén (PSA) mérése, olvasható a Michigani Egyetem Orvosi Karának kutatója, Arul Chinnaiyan által vezetett kutatásról szóló tanulmányban.

Az eredményeket még meg kell erősíteni és kalibrálni kell, mielőtt a vizelettesztből diagnosztikus eszköz válhat. A szarkozin felfedezése a betegség elleni harcban is új utakat nyithat. A tenyészetekhez szarkozint adva a jóindulatú prosztatasejtek rosszindulatúakká alakultak, ez azt sugallja, hogy a vegyület fontos szerepet játszik az invazív tumorok kialakulásában.

A WHO szerint a prosztatarák a férfiak hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganata, sorrendben a tüdő, gyomor, máj, vastagbél és a nyelőcső után következik.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések