Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarákszűrés vizeletből?

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák, Urológia

A kutatók megtették az első lépést afelé, hogy egy vizeletteszttel diagnosztizálható legyen a prosztatarák - állítja a brit Nature folyóiratban megjelent tanulmány.
A szarkozinnak nevezett kémiai ujjlenyomat a prosztatarák agresszív formájában szenvedő férfiak vizeletében magas szintet ér el, így lehetséges biomarkerként használható majd.


A szarkozin koncentrációja az áttétes prosztatarákban szenvedők esetében 79 százalékkal, a korai stádiumú daganatok esetében 42 százalékkal volt magasabb. Az árulkodó vegyület jobban alkalmas a betegség előrehaladásának megítélésére, mint a hagyományos vérvizsgálat, a prosztataspecifikus antigén (PSA) mérése, olvasható a Michigani Egyetem Orvosi Karának kutatója, Arul Chinnaiyan által vezetett kutatásról szóló tanulmányban.

Az eredményeket még meg kell erősíteni és kalibrálni kell, mielőtt a vizelettesztből diagnosztikus eszköz válhat. A szarkozin felfedezése a betegség elleni harcban is új utakat nyithat. A tenyészetekhez szarkozint adva a jóindulatú prosztatasejtek rosszindulatúakká alakultak, ez azt sugallja, hogy a vegyület fontos szerepet játszik az invazív tumorok kialakulásában.

A WHO szerint a prosztatarák a férfiak hatodik leggyakoribb rosszindulatú daganata, sorrendben a tüdő, gyomor, máj, vastagbél és a nyelőcső után következik.

Animáció: HáziPatika.com

2009.02.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések