Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarákot okozhat a mesterséges fény?

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Azoknál a férfiaknál, akiknek a lakóhelyén a legtöbb a mesterséges fény éjszaka, nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák - állítják amerikai és izraeli kutatók, akik korábban már összefüggést találtak az éjszakai kivilágítás és az emlőrák előfordulása között.


A prosztatarák előfordulását 164 országban vizsgálva arra jutottak, hogy a legkevesebb mesterséges fénnyel kivilágított országokhoz képest a közepesen kivilágított országokban 30 százalékkal, a legtöbb mesterséges fénnyel kivilágítottaknál pedig 80 százalékkal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. A Cincinnati Egyetem és a Haifai Egyetem kutatói szerint erre több magyarázat is lehet: a nagyobb fény miatti csökkent melatonin termelés, az immunrendszer gyengülése vagy a szervezet belső órájának zavara mind szerepet játszhat.

"Azonban ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a középkorba és le kell kapcsolnunk mindenhol a világítást. Azt jelenti, hogy ezt is figyelembe kell venni egy ország energiapolitikájának kialakításakor" - írták a szerzők egy sajtóközleményben.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések