Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarákot okozhat a mesterséges fény?

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Azoknál a férfiaknál, akiknek a lakóhelyén a legtöbb a mesterséges fény éjszaka, nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák - állítják amerikai és izraeli kutatók, akik korábban már összefüggést találtak az éjszakai kivilágítás és az emlőrák előfordulása között.


A prosztatarák előfordulását 164 országban vizsgálva arra jutottak, hogy a legkevesebb mesterséges fénnyel kivilágított országokhoz képest a közepesen kivilágított országokban 30 százalékkal, a legtöbb mesterséges fénnyel kivilágítottaknál pedig 80 százalékkal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. A Cincinnati Egyetem és a Haifai Egyetem kutatói szerint erre több magyarázat is lehet: a nagyobb fény miatti csökkent melatonin termelés, az immunrendszer gyengülése vagy a szervezet belső órájának zavara mind szerepet játszhat.

"Azonban ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a középkorba és le kell kapcsolnunk mindenhol a világítást. Azt jelenti, hogy ezt is figyelembe kell venni egy ország energiapolitikájának kialakításakor" - írták a szerzők egy sajtóközleményben.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések