Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarákot okozhat a mesterséges fény?

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Azoknál a férfiaknál, akiknek a lakóhelyén a legtöbb a mesterséges fény éjszaka, nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák - állítják amerikai és izraeli kutatók, akik korábban már összefüggést találtak az éjszakai kivilágítás és az emlőrák előfordulása között.


A prosztatarák előfordulását 164 országban vizsgálva arra jutottak, hogy a legkevesebb mesterséges fénnyel kivilágított országokhoz képest a közepesen kivilágított országokban 30 százalékkal, a legtöbb mesterséges fénnyel kivilágítottaknál pedig 80 százalékkal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. A Cincinnati Egyetem és a Haifai Egyetem kutatói szerint erre több magyarázat is lehet: a nagyobb fény miatti csökkent melatonin termelés, az immunrendszer gyengülése vagy a szervezet belső órájának zavara mind szerepet játszhat.

"Azonban ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a középkorba és le kell kapcsolnunk mindenhol a világítást. Azt jelenti, hogy ezt is figyelembe kell venni egy ország energiapolitikájának kialakításakor" - írták a szerzők egy sajtóközleményben.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések