Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Prosztatarák: felére csökkenthető a halálozás!

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Felére esett vissza a a prosztatarák miatti halálesetek száma Tirolban, miután bevezették a korai felismerésre irányuló programot - jelent meg a BJU International urológiai szakfolyóiratban.

Legalább egyszer az érintettek 87 százalékát megvizsgáltak a program 1988-as bevezetése óta.

Ennek köszönhetően 2005-re a rákos halálesetek száma 54 százalékkal esett vissza. Ausztria többi részén - ahol nem vezették be a programot - ez a csökkenés mindössze 29 százalék. Arra nincs bizonyíték, hogy az ingyenes teszt bevezetése előtt a trendek jelentősen eltértek volna egymástól.

"A prosztataspecifikus antigén tesztet (PSA) 1988-ban indították útjára Tirolban, 1993 óta pedig minden 45 és 75 év közötti férfi számára térítésmentesen elérhető, továbbá 40 év alatt azoknak, akiknek a családjában előfordult ilyen megbetegedés. Eredményeink azt sugallják, hogy az ingyenes PSA teszt és a díjmentes kezelés miatt jelentősen kevesebben haltak meg prosztatarákban. Az ingyenes kezelés általában a szerv műtéti eltávolításából állt. A programot széles körben reklámoztuk, melynek hatására rengetegen jöttek el a szűrővizsgálatokra. A tiroli lakosok nagyon fogékonyak a megelőzéssel kapcsolatos programokra"- magyarázta a tanulmány fő szerzője, Goerg Bartsch professzor az Innsbrucki Egyetemről.

"A tiroli szűrőprogram az esetek túlnyomó részében a betegség korai stádiumában jelzi a betegséget, amikor még hatékonyabban lehet kezelni, és csökkent a kiújulás lehetősége" - tette hozzá a társszerző, Byle professzor a Nemzetközi Rákutató Ügynökségtől.

2008.04.28 10:14:49

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések