Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Házi módszer a prosztata ellenőrzésére

kategória: Gondolta volna?, Öregedés

A férfiak vizeletsugarának formája segíthet a húgyúti kórképek diagnosztizálásában - állítják a Londoni Egyetem kutatói. A PLOS One című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány elsőként elemzi a férfiak vizeletsugarának mintáit, illetve ismerteti az elképzelést, miszerint ez kulcsfontosságú lehet a prosztatabetegségek megállapításában. "Jellegzetes forma utalhat a vizelet felületi nyomására és a húgycső elliptikus alakjára. A számítógépes modell összhangban volt a laboratóriumi kísérletekkel, valamint az önkéntesekkel rögzített videós megfigyeléssel is. Egyértelmű kapcsolatot állapítottunk meg a vizeletsugár formája és a vizeletátfolyás sebessége között" - mondta a társszerzőként közreműködő dr. Martin Knight.


Az intézmény biomérnökei 60 egészséges férfi és ugyanennyi prosztataproblémával küszködő páciens segítségével tesztelték, hogy a vizeletsugár formája használható-e a vizeletátfolyás sebességének megállapítására. Kiderült, hogy egyszerű becslés útján is viszonylag pontos adatot lehet kapni, ami jelentősen megkönnyíti az olyan húgyúti betegségek fölismerését, mint például a prosztata-megnagyobbodás.

Hivatalos adatok szerint az ötvenes férfiak kétötöde, míg a 70 éven felüliek háromnegyede tapasztal vizelési problémát, amelyet jó eséllyel a megnagyobbodott prosztata idéz elő. "A kutatás hallgatói feladatnak indult, amikor egy urológus orvoscsoport arra kérte intézményünket, hogy találjunk ki egy egyszerű, otthoni körülmények között is használható, beavatkozást nem igénylő vizsgálati formát a vizeletátfolyási sebesség mérésére. A jelenleg használt módszerek, habár nagyon pontosak, nehezen és költségesen alkalmazhatók a kórházon kívül. Az új megközelítés azonban megoldást nyújthat" - összegezte Knight doktor.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.20 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések