Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Programozott gyerekek: empatikusabbak

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Neurológia, Pszichológia

Hét-tizenkét év közötti gyerekek funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) vizsgálata alapján úgy tűnik, a gyermekek természetesen hajlamosabbak az empátiára mások fájdalmával kapcsolatban - állítják a Chicagói Egyetem kutatói.

A képalkotó vizsgálat során kapott eredmények összhangban vannak felnőttek bevonásával készült vizsgálatok következtetéseivel. A gyerekeknél - ugyanúgy, mint a felnőtteknél - ugyanaz az agyterület felelős a fájdalomra adott válaszért. A gyerekeknél azonban azt is kimutatták, hogy egy másik ember sérülésének, fájdalmának látványa is speciális választ vált ki. Jean Decety professzor, Kalina Michalska és Yuko Aktsuki a Neuropsychilogia legfrissebb számában publikálták eredményeiket, melyek alapján úgy tűnik, hogy az empátia érzése a gyerekeknél már kezdettől fogva az agyba van kódolva, és nem teljesen a szülői útmutatás eredménye. Ha sikerülne megérteni, hogyan válaszol az agy a fájdalomra, az segíthetne megismerni az antiszociális magatartásformák - mint például az erőszakoskodás - hátterében álló esetleges agykárosodásokat, magyarázta Decety.

A vizsgálatban 17 normálisan fejlődött és nevelt 7-12 év közötti gyermek (kilenc lány és hét fiú) vett részt. Animált fényképeket mutattak nekik, melyek fájdalmat érző embereket ábrázoltak, ám mindig csak egy-egy végtagot, sosem az emberek arcát. A fájdalom vagy véletlenül, baleset következtében alakult ki, vagy valaki szándékosan okozta, például direkt rálépett a másik lábára. Olyan fényképeket is bemutattak, melyeken nem volt szó fájdalomról, illetve olyanokat, melyeken valaki segített enyhíteni más fájdalmát. Kiderült, hogy a felnőttek agyában a fájdalom látványa hatására aktiválódó agyi területek (insula, szomatoszenzoros kéreg, elülső-középső cingulum, periaqueductalis szürkeállomány és a kiegészítő motoros área) a gyermek esetében is stimulálódnak. A szándékos fájdalomokozás hatására azonban a gyerekeknél a társadalmi kapcsolatokért és morális érvelésért felelős régiók (temporoparietális átmenet, paracinguláris kéreg, mediális frontális kéreg és amygdala) is aktiválódtak. Az elbeszélgetés során a tizenhárom gyermek ítélte el azokat a képeket, melyek szándékos fájdalomokozást mutattak be. A gyermekek általában rákérdeztek arra is, hogy miért viselkedtek úgy a képen látható emberek.

2008.07.14 11:10:03

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések