Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tavaszi nagytakarítás? Amit muszáj megtenni

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek

Sokan gondolják, hogy a tavaszi nagytakarítás idejétmúlt dolog, pedig a kórokozók sajnos még mindig nem mentek ki a divatból. Továbbra is jelen vannak, és egyre szaporodnak kedvenc telelőhelyükön, a fürdőszobánkban. "Manapság az emberek csak ritkán tudnak időt szakítani az alapos takarításra - mondta Donna Duberg, a St. Louis Egyetem klinikai laboráns tanársegédje. - De még ha nem is szánjuk rá magunkat, hogy a télen felhalmozódott kórokozókat kiirtsuk a függönyökből és ágyneműhuzatokból, van egy-két fontos dolog, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk annak érdekében, hogy legalább a fürdőszobánkat baktériummentessé varázsolhassuk."

Ne vigye túlzásba! Ne használjon sokféle tisztítószert egyszerre és a meglévőket is hígítsa fel, a tisztítószerekből felszabaduló gázok ugyanis károsíthatják a tüdőt. Fontos továbbá, hogy nyitott ablak és a szellőztetőrendszer bekapcsolása mellett takarítson, így ugyanis elkerülheti a káros gázok belélegzését. "Ezek az anyagok erősen rákkeltőek, valamint a belső elválasztást és az idegrendszert is károsan befolyásolhatják" - mondta Donna Duberg.

Ne hanyagoljuk el otthonunkat! Ha rendszeresen letöröljük a látható port és elvégezzük az egyéb alap takarítási feladatokat, akkor a tavaszi nagytakarítás során már csak a baktériumok melegágyának számító penész- és vízkőfoltokat, valamint szappanlerakódásokat kell eltávolítanunk.

Figyelmesen olvassa el a tisztítószerek használati útmutatóját, és kövesse a gyártók ajánlásait, így megtudhatja a hígítási arányokat és azt, hogy milyen sokáig kell egy-egy terméknek a tisztítandó felületen maradnia. Legyen elővigyázatos! Ha beteg van a családban, takarítsa le gyakrabban a különböző felületeket. Ilyenkor kéztörlésre inkább papírtörlőt és ne törölközőt használjon, hogy elkerülje a baktériumok terjedését.

A fogkeféket szárítsuk ki, és zárjuk el. "Amikor felhajtott ülőkével húzzuk le a vécét, több millió kórokozó kerül ki a levegőbe egyszerre, ami akár a fogkefénken is landolhat" - figyelmeztetett a szakember. Körültekintően használjuk a fertőtlenítőket. Bár az erős fertőtlenítők rendkívül hatékonyak a kórokozók ellen, kisgyerekek és állatok mellett csak nagyon óvatosan alkalmazzuk őket. Használjunk 10 százalékos fehérítő-oldatot, amit forró szappanos vízzel mossunk le a használatot követően.

Próbálkozzunk ecettel! Az ecet is rendkívül hatékony felülettisztító: az ecetet egy a kilenchez arányban hígítva természetes, biztonságos, és olcsó tisztítószert kaphatunk. Az ecet ezen kívül hígítatlanul és szódabikarbónával keverve segíthet eltávolítani az odaszáradt szappanlerakódásokat is. "Minél kevesebb tisztítószert használunk, annál jobb, az ecet pedig rendkívül biztonságos és hatékony alternatívája lehet ezeknek a szereknek."

2013.03.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Az alma jótékony hatásai

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések