Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Problémamegoldási stílusok alvászavar kezelésében

kategória: Alvászavar, Pszichológia

Egy a Hivatásos Alvástársaságok Szövetségének 23. Évi Kongresszusán, a SLEEP 2009 Konferencián elhangzott előadás szerint összefügg a problémamegoldó stílus és a folyamatos pozitív légúti nyomást (CPAP) biztosító kezelés sikeres alkalmazása az obstruktív alvási apnoében szenvedő betegeknél.

Ha a CPAP sikerességének meghatározása "a kezelés elég gyakori alkalmazása ahhoz, hogy éjjelente elérjük a megfelelő időt", az aktív problémamegoldó stratégiák vannak előnyben. Ha azonban a CPAP sikerét csak "a kezelés alkalmazása a megfelelő időtartam eléréséig" jelenti, a célorientált problémamegoldás és a magatartás és érzelmek önkontrollja vezet eredményre. A vizsgálatot Robert Glidewell, a Colorado Springs-i Lynn Intézet alvástudományi kutatóprogramjának igazgatója vezette.

Glidewell szerint az aktív problémamegoldási stratégiát választók - vagyis akik tanácsot, információt és visszajelzést kérnek másoktól - célorientált cselekvési terveket készítenek, melyek tartalmazzák feladataikat. Akik pedig meg vannak róla győződve, hogy érzelmeiket és magatartásukat képesek kontrollálni akkor is, ha problémákkal, vagy kihívásokkal kell szembenézniük, sikeresebben képesek alkalmazni a CPAP kezelést. Fontos, hogy felhívják a betegek figyelmét, hogy a kezelés beállítása 30-90 napig is eltarthat. Ismertetni kell az adódó problémák esetén rendelkezésre álló segítségnyújtók elérhetőségét is. Szükség esetén klinikai pszichológus, vagy más alvástanban járatos klinikus bevonására is gondolni kell. A vizsgálathoz Glidewellék 39 beteg egyhetes és 19 beteg egy hónapos kezeléséről gyűjtöttek adatokat. A problémamegoldó stílust standardizált kérdőívek segítségével mérték fel.

2009.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések