Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Problémamegoldási stílusok alvászavar kezelésében

kategória: Alvászavar, Pszichológia

Egy a Hivatásos Alvástársaságok Szövetségének 23. Évi Kongresszusán, a SLEEP 2009 Konferencián elhangzott előadás szerint összefügg a problémamegoldó stílus és a folyamatos pozitív légúti nyomást (CPAP) biztosító kezelés sikeres alkalmazása az obstruktív alvási apnoében szenvedő betegeknél.

Ha a CPAP sikerességének meghatározása "a kezelés elég gyakori alkalmazása ahhoz, hogy éjjelente elérjük a megfelelő időt", az aktív problémamegoldó stratégiák vannak előnyben. Ha azonban a CPAP sikerét csak "a kezelés alkalmazása a megfelelő időtartam eléréséig" jelenti, a célorientált problémamegoldás és a magatartás és érzelmek önkontrollja vezet eredményre. A vizsgálatot Robert Glidewell, a Colorado Springs-i Lynn Intézet alvástudományi kutatóprogramjának igazgatója vezette.

Glidewell szerint az aktív problémamegoldási stratégiát választók - vagyis akik tanácsot, információt és visszajelzést kérnek másoktól - célorientált cselekvési terveket készítenek, melyek tartalmazzák feladataikat. Akik pedig meg vannak róla győződve, hogy érzelmeiket és magatartásukat képesek kontrollálni akkor is, ha problémákkal, vagy kihívásokkal kell szembenézniük, sikeresebben képesek alkalmazni a CPAP kezelést. Fontos, hogy felhívják a betegek figyelmét, hogy a kezelés beállítása 30-90 napig is eltarthat. Ismertetni kell az adódó problémák esetén rendelkezésre álló segítségnyújtók elérhetőségét is. Szükség esetén klinikai pszichológus, vagy más alvástanban járatos klinikus bevonására is gondolni kell. A vizsgálathoz Glidewellék 39 beteg egyhetes és 19 beteg egy hónapos kezeléséről gyűjtöttek adatokat. A problémamegoldó stílust standardizált kérdőívek segítségével mérték fel.

2009.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések