Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Probiotikumokkal veszik fel a harcot a Clostridium ellen

kategória: Fertőző betegségek

A Guelph-i Egyetem munkatársai szintetikus probiotikumokkal próbálják kezelni a toxint termelő Clostridium difficile okozta bélbetegséget. A Clostridium difficile főként a legyengült, antibiotikummal kezelt betegekben támad. A bélflóra kipusztulásának következtében felborul a bél bakteriális összetételének egyensúlya, és a rezisztens Clostridium szaporodásának nem képes gátat vetni a többi törzs.

A következmény a bélnyálkahártya álhártyás gyulladása lesz, mely súlyos hasmenésen keresztül akár halálhoz is vezethet. A problémát idáig a széklet-átültetésnek nevezett módszer segítségével próbálták orvosolni, ez azt jelenti, hogy egészséges egyén székletéből kivont flórát juttattak be, hogy a normális összetételű populáció kivédje a Clostridium terjedését.

Emma Allen-Vercoe azonban egy merőben új megoldást mutat be: laboratóriumi körülmények között sikeresen imitálta a vastagbélre jellemző környezetet, ebben pedig sikeresen szaporította el a normál flórából előzőleg kivont bélbaktériumokat. A Microbiome januári számában bemutatott módszer biztonságosabb, stabilabb, és tolerálhatóbb megoldást jelenthet a Clostridium-fertőzéssel szemben.

A módszert a kutatók két, krónikus fertőzésben szenvedő betegen tesztelték, akiknél a korábbi antibiotikumos kezelések kudarcot vallottak. Az eljárást követően három nappal a betegek tünetei csillapodtak, hat hónappal később pedig a Clostridium difficile nem is volt jelen a szervezetben.

2013.01.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések