Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pótolhatatlan kincsünk a víz

kategória: Táplálkozás

Az, hogy a víz alapvető életelem, nem közhely, hanem fontos egészségügyi alaptétel. "Igen gyakran beszélünk a szervezet folyadékszükséglete fedezésének fontosságáról, sokan mégsem veszik komolyan" - állítja Balázs Brigitta, a Bajcsy Kórház dietetikusa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szerkesztőbizottsági tagja.

Amikor vízkincsről beszélnek a tudósok, illetve annak megőrzéséről, igen fontos figyelmeztetést fogalmaznak meg, hiszen bolygónk vízkészletének csupán egyetlen százaléka az az édesvíztartalék, amely fogyasztásra rendelkezésünkre áll. Mi természetesnek találjuk, hogy folyik a csapból, fellelhető kútjainkban, de a világnak nem minden részén ilyen könnyen hozzáférhető az életet jelentő víz. Az ENSZ előrejelzése szerint 2025-re a világ népességének 35 százalékát fenyegeti vízhiány, és már jelenleg is minden ötödik ember "vízhiányban szenved", vagyis nem fér hozzá ivóvízhez.

Szervezetünk nagy részét víz alkotja. Az újszülöttek testének 70 százaléka víz, felnőtt korban ez 60 százalékra csökken, időskorban pedig csak 50 százalék vizet tartalmaz az emberi szervezet. A megfelelő hidratáltság azért nélkülözhetetlen, mert a legfontosabb élettani folyamatok vizes közegben mennek végbe.

A szervezet víztartalma viszonylag állandó, de folyamatosan cserélődik. A napi átlagos vízveszteség 2-2,5 liter. Egészséges ember szervezetében a vízveszteség és a vízfelvétel egyensúlyban van. A szervezet vízháztartását összetett ideg- és hormonális folyamatok szabályozzák. Ha a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, akkor kiszáradás veszélye fenyeget. Ennek jellemző tünetei lehetnek a száraz nyelv és nyálkahártyák, aláárkolt szemek, hűvös végtagok, sápadt bőr és csökkent vizeletmennyiség. Ha ez az állapot tartósan fennáll, gyorsulnak az öregedési folyamatok, lerakódnak a szervezetben a salakanyagok, és vesekő is kialakulhat, besűrűsödhet a vér, aminek következtében testünk egyes részei oxigénhiányos állapotba kerülhetnek.

Már akár kétszázalékos folyadékvesztés is zavarokat okozhat a szervezetben, csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség, fejfájás és koncentrációzavar léphet fel. Ha pedig testtömegünk folyadéktartalmának öt százalékát elveszítjük, akkor munkaképességünk 30 százalékkal is csökkenhet, 10 százalék folyadékveszteség már zavarodott állapothoz vezet, sérülhetnek az agyi erek, bevérzések, bénulások és izomgörcsök keletkezhetnek. A test 20 százalékos folyadékvesztése esetén leállhatnak a vesék és a keringés, ami halálhoz vezet.

Nagy mennyiségű folyadékbevitel esetén beszélünk vízmérgezésről. A nagy mennyiségű vizet a vesék képtelenek kiválasztani, így az kiáramlik a sejtekbe, eszméletvesztést, kómát és görcsrohamot okozva.
Folyadékszükségletünk egyénenként változó, függ a külső és belső hőmérséklettől, a levegő páratartalmától és az életkortól is, valamint táplálkozásunktól, fizikai aktivitásunktól és a verejtékezés nagyságától. Egy felnőtt embernek naponta általában 2-3 liter folyadékra van szüksége, amit részben víz és más folyadék fogyasztásával, részben a táplálkozás során magas víztartalmú ételekkel fedez.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.25 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések