Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Potencianövelő hormon

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Hormonok, Nőgyógyászat, Öregedés, Szexológia, Változókor

A hormonhelyettesítő terápia potencianövelőként működhet a menopauza utáni időszakban lévő nők számára - derült ki egy
wellingtoni kutatásból.

A kutatás, amely 2130 új-zélandi, ausztrál és angol hölgy bevonásával zajlott, rámutatott, hogy azoknak a nőknek, akik ösztrogént és progeszteront szedtek, jobb lett a szexuális életük, jobban aludtak, és kevesebb ízületi fájdalmat éreztek. A kísérletbe bevont nők átlagéletkora 62 volt, és a legtöbben már a menopauza időszakában voltak, tünetek nélkül vagy igen kevés tünettel.

A kutatás új-zélandi vezetője, Beverley Lawton, az Ontago Egyetemen működő Női Egészségügyi Kutatóközpont igazgatója elmondta, hogy jelen eredmények mind a nőket, mind az orvosokat megnyugtathatják a hormonkezeléssel kapcsolatban, amely egy 2002-es kutatás után kiment a diavatból, mivel azok az eredmények azt mutatták, hogy a hormonkezelés megnövelheti a vérrög kialakulása, a mellrák és a szívinfarktus kockázatát.

"A hormonkezelést szinte mitikus félelem övezte. Ám ezek az eredmények rámutattak, hogy a legtöbb nő számára a jótékony hatások erőteljesebbek, mint a kockázatok" - mondta el dr. Lawton. "Sok nő panaszkodott arra, hogy a menopauzával eltűnt szexuális vágyuk, és átadta helyét az éjszakai álmatlanságnak és izzadásnak, de a hormonkezelés visszaállította a libidójukat."

Bár a hormonkezelés némileg növelheti a vérrög kialakulásának esélyét (mint ahogyan a repülés, a fogamzásgátló szedése vagy a terhesség is), valamint 7 év alkalmazás után a mellrák kockázatát is 0,1 százalékkal, az új eredmények szerint viszont csökkent a szívinfarktus esélyét.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.26 09:47:36

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések