Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Porszívó-illatosítónak álcázott partidrog - nagyon veszélyes!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Szenvedélybetegségek

A hazai kábítószerpiacon egy új, Mephedrone nevű "partidrog" jelent meg, melyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként árulnak. A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a blogolók, fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer "nem rendeltetésszerű használatával" a már ismert drogokhoz hasonló kábítóhatás érhető el - adott ki figyelmeztetést az ÁNTSZ.

Értesülve a veszélyről, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal. A nemzetközi korai jelzőrendszeren keresztül is megtörtént a riasztás. Az ominózus készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, a VPOP pedig több alkalommal foglalt már le ilyen anyagot. Az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, mérlegeljék egy eljárás megindítását. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak a vonatkozó jogszabályok szerint nincs lehetősége helyszíni  ellenőrzésre, illetve nincs nyomozati jogköre sem az eltérő felhasználású készítmények vizsgálatára.

A mephedrone fogyasztása Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Angliában két tinédzser halt meg fogyasztása során. Az ectasy-hoz hasonló elven működő szer hosszútávú egészségkárosító mechanizmusát még nem ismerik az orvosok.

2010.02.10 14:46:58

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések