Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Porckorong-problémákra hajlamosító gént találtak

kategória: Reumatológiai problémák

Több ezer ember genetikai jellemzőinek elemzése és gerincvizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy egy génváltozat jelenléte kapcsolatba hozható a porckorong-problémákra való hajlammal. Az Annals of Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a vizsgálatba a King's College London kutatói 4600 embert vontak be, akiknek gerincoszlopáról mágneses rezonanciás képalkotóval (MRI) készítettek felvételt, és DNS-elemzést is végeztek náluk. Az összehasonlításból kiderült, hogy egy bizonyos gént hordozó embereknél jóval nagyobb volt a porckorong-problémák kockázata.


Szakemberek szerint a középkorú nők harmadának van gondja legalább egy porckorongjával, ami a hát alsó részének fájdalmához vezet. Az állapot becslések szerint a páciensek négyötödénél örökletes lehet.

A mostani kutatásban úgy találták, hogy a kritikus gén változatainak jelenlétében a porckorong elváltozásának folyamata gyorsabban zajlott le, vagyis gyorsabban alakult ki a derékfájás. A kutatók elmondták, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a gén miként, milyen lépéseken keresztül befolyásolja a folyamatot. Ha sikerül tisztázni a mechanizmust, az új módszerek kifejlesztéséhez vezethet a gerinc alsó szakasza fájdalmának terápiájában - idézte a kutatókat a BBC hírszolgálata.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.26 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések