Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pontosan mennyi alkoholt fogyaszt? Tudja egyáltalán?

kategória: Alkoholizmus, Szenvedélybetegségek

Ezzel a kérdéssel gyakran találkozhatunk az orvosi rendelőkben, hiszen szinte az összes háziorvos rutinszerűen kérdez alkoholfogyasztási szokásainkról. De valóban tisztában vagyunk a válasszal?

Régebben minden sokkal egyszerűbb volt: egy kis pohár bor, fél pint sör, vagy egy kis whisky. Ezek mind általában egy egység alkoholt tartalmaztak, ami 10 ml tiszta alkoholnak felel meg.

Azóta azonban a borospoharak nagyobbak, a sörök erősebbek lettek, és az égetett szeszek alkoholtartalma is változó Angliában.
A brit Országos Egészségügyi és Klinikai Gyakorlati Intézet ajánlásai szerint a háziorvosoknak gyakrabban kéne szóba hozniuk betegeik alkoholfogyasztási szokásait.

TIPP

Ha sikerült letennie a poharat, legyőzte az alkoholfüggőségét, akkor pályázzon az Egészség-díjra! Részletekért kattintson ide!

"Ez azonban sokszor problémákba ütközik, ugyanis gyakran az emberek maguk sem tudják mennyit isznak, vagy nem akarják bevallani maguknak" - nyilatkozta Don Shenker, az Alcohol Concern nevű segélyszervezet munkatársa, majd hozzátette: "bár az emberek 90 százaléka hallott már az alkoholegységekről, csak 13 százalékuk képes kiszámolni, pontosan hány egységnek megfelelő alkoholt fogyaszt hetente."

A szervezet szakértői szerint a bárokban és az alkoholos üvegeken fel kellene tüntetni az adott termék alkoholtartalmát egységekben. "Egy 14 százalékos borból 175 ml 2,3 egységnek felel meg, de ha ugyanez a bor csak 11 százalékos, akkor az alkoholegység is kevesebb. A legnagyobb probléma valóban az, hogy az emberek nem tudják, mennyi alkoholt fogyasztanak, és hogy ez mennyire káros lehet az egészségükre" - nyilatkozta Mr. Shenker.

2010.06.19 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések