Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pontosabb előrejelzés a koszorúérbeteg életkilátásairól

kategória:

A korábbi eljárásoknál megbízhatóbban jelzi a szívbetegek életkilátásait osztrák és német szívgyógyászok új pontrendszere a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, amelyet az általánosan végzett vizsgálatok adatai alapján készítettek el.

A személyre szóló, egyénre szabott gyógykezelés alapvetően fontos eleme, hogy a kezelőorvos pontosan fölmérhesse a beteg kockázati tényezőinek mértékét, keresve a legjobb módszereket a betegség előrehaladásának fékezéséhez. Az évtizedek alatt fokozatosan kifejlődő és lassan romló érelmeszesedés előrehaladását nem könnyű megjósolni. Különböző vizsgálatok eredményeiből már több eljárás készült, de ezek eddig nem voltak igazán megbízhatók. Bécsi és ludwigshafeni kardiológusok együttműködésével készült el most egy olyan pontozás, amely az általánosan, mindenütt elvégzett mérések, laboratóriumi vizsgálatok fölhasználásával kínál módszert a betegek életkilátásainak nagy valószínűségű meghatározásához - olvasható a European Heart Journal szakfolyóiratban.

547 szívbeteg sorsát követték átlag több mint egy évtizeden át. A különféle klinikákon kezelt betegek esetében hiány nélkül megvoltak mindazok az adatok, mérési eredmények, amelyeket a kutatók lényegesnek gondoltak a betegek életkilátásai szempontjából. Az életkor, a szív bal kamrájának teljesítménye, a pulzusszám, a máj és a vese állapotát jellemző laboratóriumi adatok, valamint a cukorháztartás állapotát mutató, a vércukornak több hónapos átlagát jelző, vérfestékhez kötött cukor mennyisége került a listára. A munkacsoport a legkülönbözőbb egyéb laboratóriumi mérések eredményeit, a betegek által szedett gyógyszerek egész sorát is besorolta az értékelésbe, de ezek nem befolyásolták jelentősen a kockázat mértékének meghatározását.

A pontozásban szereplő adatok alapján a korábbi módszereknél 35 százalékkal pontosabban tudták meghatározni a nagy kockázatú betegeket, illetve azt, hogy a vizsgált betegcsoportban mekkora a tízéves túlélési arány. A kutatók szerint az orvosok ezzel a módszerrel kiemelhetik azokat a betegeket, akik fokozott figyelmű kezelést igényelnek.

2012.07.15 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek    Szponzorált hirdetések