Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az otthoni vérnyomásmérés többet árul el

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Pontosabb képet lehet kapni a vérnyomásról akkor, ha egy 24 órán át folyamatosan hordozható készüléket helyeznek a betegre, mint akkor, ha csak időnként keresi fel az orvosi rendelőt. Olasz kutatók 436 vesebeteg, dialízisben nem részesülő pácienst vizsgáltak ezzel a módszerrel.

Mindannyiukra egy olyan szerkezetet erősítettek, amely napközben 15 percenként, éjjel pedig 30 percenként mérte a vérnyomásukat. Úgy tapasztalták, hogy ezzel megkímélték a betegeket az orvosi rendelőben átélt idegeskedéstől, amely köztudottan növeli a mért értékeket. Főleg az éjjeli mérés bizonyult megbízhatónak, mivel az alvó nyugodt, nem éri semmilyen stresszhatás.

A vizsgálat több mint négy éve alatt 86 beteg esetében súlyosbodott a vesebaj, amely 69 esetben vezetett halálhoz. Ezenkívül 63 ember szenvedett el nem halálos szív- és érrendszeri traumát, 52 pedig olyat, ami végzetesnek bizonyult.

Ez utóbbi főleg azokat fenyegette, akik vérnyomásának felső értéke nappal legalább 135, éjjel 124 volt, magas alsó értékkel. Ezeket a számokat lehetetlen lett volna megállapítani az egész napos megfigyelés nélkül. A rendelőben mért vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések között azonban nem találtak ilyen összefüggést.

2011.07.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések