Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pollenhelyzet: jót tett az eső

kategória: Allergia

Továbbra is alacsony, sőt a hidegfronttal érkezett esőnek köszönhetően tovább csökkent a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatához eddig beérkezett adatok alapján a parlagfű pollenkoncentrációja Pécsett és Miskolcon a múlt hét elején még elérte a nagyon magas szintet, de Pesten, Zalaegerszegen és Szegeden legfeljebb már csak magas koncentrációt mértek.


A csalánfélék, a pázsitfűfélék és a libatopfélék pollenjéből egy-két napon még mértek közepes szintet, de jellemzően már csak alacsony koncentrációban regisztrálták. Ezek mellett az üröm, az útifű, a lórom, a kender és a fészkes virágzatúak virágpora a legtöbb helyen alacsony koncentrációban volt jelen - írta az ÁNTSZ. A parlagfűpollen-terhelés is tovább csökkent, de az ország túlnyomó részén még mindig érvényben van a riasztási fokozatok valamelyike. A múlt heti átlagértékek alapján az ország keleti részén köbméterenként több mint 200 szem parlagfű pollen van a levegőben, így ott a sötét bordó, vagyis a 6 fokozatú riasztási skálán a 4. fokozat van érvényben.

A parlagfű pollen riasztási rendszerének térképén bordó színnel jelölték, vagyis 3. fokozatú riasztás van érvényben a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, Veszprém környékén, valamint Tolna és Baranya megyében. A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti és szegedi mérőállomások környezetében a levegőben lévő parlagfű-pollenszemek száma köbméterenként 50 és 100 között mozgott, így ott vörös, vagyis 2. fokú a riasztás. Az OKI adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében és a Jászságban a legjobb a helyzet: az elmúlt heti átlagok alapján már csak a sárga színnel jelzett, figyelmeztető jelzést adták ki.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.17 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések