Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sugártámadás a szuperbaktériumok ellen

kategória: Fertőző betegségek

A belfasti Queen's Egyetem munkatársai egy új módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével elpusztíthatók az olyan kórházban előforduló szuperbaktériumok, mint a Pseudomonas aeruginosa, a Clostridium difficile, és a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA).

A Plos One oldalain egy hideg plazmasugarat fejlesztő módszert mutattak be, melyben a hatóanyag gyorsan eljut a baktériumok termelte biofilmig. Ez a vékony réteg tartja össze a telepet, és ez felelős a hagyományos antibiotikumokkal szembeni ellenállókészségért is. A gázkeverék több baktériumfajjal képes reagálni, az olyan közegészségtanilag jelentősekkel is, mint a Pseudomonas aeruginosa, a Clostridium difficile vagy az MRSA, melyek különben komoly következményekkel járó kórházi fertőzések forrásai lehetnek.

A magányos baktériumokkal szembeni gyógyszerek hatástalanná válhatnak, amint ezek az élőlények csoportosulásokat alkotnak. A közösen kialakított vékony réteg (biofilm) nem engedi az antibiotikumoknak, hogy eljussanak a hatás helyére. A kórházban jelen lévő törzsek mintegy 1000-szer jobban tolerálják a forgalomban lévő antimikrobás szereket, mint az azon kívüli közegben élők.

Bill Graham professzor és munkatársainak módszere az olyan komplikációk megelőzésében segíthet, mint a cisztás fibrózisos betegek Pseudomonasszal történő fertőzése vagy a sebfertőzések, illetve a legyengült betegek kórházi ellátása során kialakuló infekciók.

2012.10.10 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések