Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pillantsunk a testbe!

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Gyomor- és bélproblémák

Egy új, az eddiginél korszerűbb, a vastagbélrák szűrésére alkalmas endoszkópot mutattak be orvosoknak és a sajtó képviselőinek a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórházában.

Ez a készülék a legmodernebb technológiát alkalmazza, világszínvonalú diagnosztikai eszköz, amelynek használatával időben felfedezhető a kezdődő daganatos elváltozás az emésztőrendszerben - állították a szakemberek a konfokális endomikroszkóp bemutatóján.

A Berlinből érkezett Dr. Christian Bojarski és Péterfy Sándor Utcai Kórházának osztályvezető főorvosa Dr. Bene László három beteget megvizsgálva mutatta be az érdeklődő kollégáknak az új műszerrel könnyebben diagnosztizálható rákmegelőző állapotokat és tumort.

A szakemberek szerint vastagbélrák szűrésére azért kell nagyobb figyelmet fordítani, mert az utóbbi évtizedekben több mint 300 százalékkal nőtt a betegek száma, így a nők és férfiak körében is ez a rosszindulatú daganatos betegség foglalja el a második helyet.

Orvosok tapasztalatai szerint sok érintett nem tudja, hogy panaszaival kihez forduljon, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre betegségük felderítésére.

A "varázsszó" az endoszkópia, amelynek görög jelentése "testbe pillantó".
Az endoszkópos diagnosztika hallatán a legtöbb ember megriad, pedig ezzel az eszközzel hatékonyan kiszűrhetők a korai elváltozások - hívták fel a figyelmet az orvosok.
A vastagbél endoszkópia évek óta elérhető Magyarországon is, de technikai újításokkal meglehetősen hosszú évekig nem szolgált. Ma azonban a konfokális lézerendoszkóp jelentős áttörésnek számít az orvostudományban.
A hazai szakemberek most ismerkednek ezzel a XXI századi technikával, amely a közeljövőben egyre több egészségügyi intézetben lesz elérhető.

Az új eszköz segítségével hamarabb, nagyobb biztonsággal deríthető ki a betegség, így hamarabb el lehet kezdeni a kezelést. A lézer endoszkóp nagymértékben növeli a találati arányt a dysplasiák, a rákmegelőző állapotok diagnosztikájában - hangzott el az eszköz bemutatóján.

Fotó: Szatmári Zoltán

2008.09.23 15:28:49

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések