Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pénzkidobás extra szűz olívaolajjal sütni-főzni?

kategória: Táplálkozás

Egy, a Porto Egyetemen végzett és a Food Research International folyóiratban publikált kutatás szerint ugyan a menő séfek propagálják az extra szűz olívaolajjal főzést, mert az egészségesebb, mint bármely más olaj, ennek ellenére vélhetően pénzkidobás főzéshez és sütéshez ilyen olajat használni. Alapállapotában ez a fajta olaj valóban egészségesebb, jóval több antioxidánst és ráktól védő vegyületeket tartalmaz, ám ezek jelenléte jelentősen csökken a hevítés során. Így gyakorlatilag egyenértékűvé válik a jóval olcsóbb napraforgó- vagy alacsonyabb kategóriájú olívaolajakkal.

Mint a kutatók elmondták, valódi különbség akkor adódik, ha melegítés nélkül, a végső ízesítéskor használjuk az extra szűz olívaolajat, ha pedig valaki mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy ezzel főzzön, akkor a legjobb megoldás, ha folyamatosan adagol az olajból főzés vagy sütés közben, ezzel meggátolva, hogy az nagyon felmelegedjen és elveszítse jótékony pozitív hatásait a többi olajjal szemben.

Mindazonáltal, a költséghatékonyságot is figyelembe véve jobb, ha a főzéshez vagy sütéshez napraforgó vagy alacsonyabb minőségű olívaolajt használunk. Az extra szűz változatot pedig inkább ízesítésre alkalmazzuk.

2013.07.07 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések