Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pekingi opera a budapesti Operában

kategória: Programajánló

A Pekingi Nemzeti Nagyszínház különleges produkcióját, a Vörös Szikla című tradicionális pekingi operát mutatják be a Magyar Állami Operaházban július 4-én és 5-én. Az igazi szenzációnak ígérkező, tradicionális pekingi opera, a Vörös Szikla zenéjét az egyik legismertebb kínai komponista, Csu Sao-ju (Zhu Shaoyu) dolgozta át, ötvözve a hagyományos pekingi opera, az ősi távol-keleti népzene és a nyugati muzsika motívumait.

A Vörös Szikla alapjául szolgáló történet a kínai irodalom négy legismertebb regénye egyikét, A három királyság történetét dolgozza fel. A XIV. században, a Han-dinasztia idején játszódik, amikor három királyság harcolt a Jangce folyó körüli területekért. A Budapesten látható opera ennek a harcnak az egyik leghíresebb momentumát, a Vörös Sziklánál lezajlott csatát mutatja be a közönségnek. A darab rendezője, Csang Csi-kang (Zhang Jigang) rendezte a 2008-as pekingi olimpiai játékok nyitó- és záróünnepélyét is. Most neves kínai jelmez-, díszlet- és látványtervezők csapatával együtt építette fel az opera páratlanul színes látványvilágát.

A tradicionális kínai színház a letisztultságáról és puritán díszleteiről híres, de a Vörös Szikla című produkcióban ötvöződnek a gazdagon díszített jelmezek, a színes, nagyszabású díszletelemek, valamint a XXI. századi vizuális effektusok. Az eredmény a nyugati ízlés számára valódi kuriózumnak számító színpadi élmény, 2009-ben óriási sikert aratott a New York-i Times Square-en is.

2012.06.20 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Praktikák:

  Gyógynövénytár

  Gyógynövénytár
  tovább

  Tippek:

  Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


  Szponzorált hirdetések