Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pekingben a súlyos légszennyeződés betegségeket okozhat

kategória:

Az olimpiára készülő minden résztvevőt, nemcsak a sportolókat, hanem a helyszíni nézőket is érinti az a hír, hogy Pekingben a légszennyeződés komoly méreteket öltött. A szennyezett levegő súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések kiváltó oka lehet.

 

A feinbergi Északnyugati Orvostudományi Egyetem kutatói felhívják a figyelmet a súlyos fokú légszennyezés veszélyeire: a rizikócsoportba tartozó emberekben szívrohamot, stroke-ot és trombózist okozhat akár már 24 órányi légszennyezett területen tartózkodás is.

Különösen azoknak szól a figyelmeztetés, akiknek ismert szív-és érrendszeri betegségük van, mint a magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, cukorbetegség, tüdőbetegség, valamint azoknak, akik elhízottak, dohányoznak, vagy családtagjaik között fordult elő 55 évnél fiatalabb korban szívbetegség.
Dr. Gokhan Mutlu, az Északnyugati Orvosegyetem professzora kutatási területe a légszennyeződés által kiváltott szívrohamok és stroke-ok. Felfedezte, hogy a mikroszkopikus méretű levegőszennyező részecskék a vérbe kerülnek és a vér sűrűsödését okozzák. A gyulladás, mely a tüdőben lép fel a szennyeződés hatására, úgynevezett interleukin-6 nevű gyulladásos anyagot bocsát ki, ez trombózis irányába hat. "A rossz minőségű levegőn tartózkodókban tehát előszeretettel alakulnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések."

Egy tanulmány a közelmúltban a légszennyezett területen élők körében megállapította, hogy gyakrabban fordul elő mélyvénás trombózis. Egy másik vizsgálat az Egyesült Államokból a buszok, teherautók és szénégető gyárak által kibocsájtott szennyeződés hatását tanulmányozta, és gyakoribb szívrohamot figyelt meg az érintettek között. Ez a frissen végzett kutatás pedig Pekingre koncentráltan állapítja meg, hogy pár hét itt-tartózkodást követően besűrűsödik a vér. A rizikót tovább emeli az a közismert jelenség is, hogy hosszú utazás során, pl. 12 órás repülőúton az elgémberedett végtagokban nagyobb a kockázat a mélyvénás trombózis kialakulására, valamint a trombusból kiinduló tüdőembóliára.


A kutatók néhány jótanácsot üzennek a közönségnek:

1. 40 év feletti férfiak napi egy Aspirin bevételével megelőzhetik vérük sűrűbbé válását.

2. A közlekedési csúcsidőben maradjunk inkább otthon, a négy fal között, ez szintén kockázatcsökkentő hatású.

3. A repülőúton lehetőleg minél többet mozogjunk, sétáljunk, nyújtoztassuk ki végtagjainkat.

2008.07.24 11:10:01

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Gyógynövények

  Ételeink - gyógyszereink

  Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

  tovább


  Szponzorált hirdetések