Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Parazita okozta 9 ember halálát - információk a vérmételyről

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

Október óta több mint 300 esetet diagnosztizáltak, a betegek közül 9 meghalt a Kindejeben (Nzeto körzet, Angola észak ziarei tartománya) kitört vérmétely járványban.
A betegség terjedéséért a helyi lakosok által fogyasztott rossz minőségű víz tehető felelőssé, amelyet a folyókból, lagúnákból és forrásokból nyernek a helyiek. A lakosságot egészségügyi dolgozók tájékoztatják a fertőzés megelőzésének lehetőségéről, például elmagyarázzák nekik, hogyan kell a vizet fertőtleníteni ivás előtt, valamint parazita ellenes szereket osztottak szét a betegeknek.

A vérmétely fertőzés (más néven scistosomiasis vagy bilharziazis) Afrikában fordul elő, számos schistosoma nemzetségbe tartozó métely faj terjeszti a kórt, és súlyos, belső szerveket érintő betegséget okoz.

A parazita behatolási helyén viszkető bőrgyulladás látható, a köznyelv "úszók viszketegségének" nevezi (swimmers itch). 2-3 hét múlva láz (ismert nevén: Katayama-láz), hidegrázás, köhögés, hasi görcsök, véres hasmenés, izomfájdalmak, máj-, lép- és nyirokcsomó megnagyobbodás léphet fel.

A betegek jelentős hányada kezelés nélkül is meggyógyul, mert a lárva a bőrben elhal.

A fertőzöttek egy részénél krónikus gyulladások léphetnek fel, amelyre sokszor csak a máj és lépmegnagyobbodás, a vérkép eltérése, valamint a véres vizelet figyelmeztet.

A betegség ellen nincs védőoltás. A fertőzött ember székletével és vizeletével üríti a féregpetéket, gyakran úgy, hogy maga nem is mutat tüneteket, csak közti gazda.

Ahol nincs csatornázás, a széklet és a vizelet az édesvizekbe, önözött területekre jut. Az itt élő csigákba bejutnak a féregpeték, ott fejlődnek és szaporodnak. A csigákból száz számra kerülnek ki a fertőzőképes formák, melyek a bőrön keresztül jutnak az emberi vérkeringésbe. A kifejlett hím és nőstény 5-10 évig él az emberi szervezetben.

A megelőzés lehetőségei:
Kerülni kell az édesvízben való fürdést, és nem szabad mezítláb járni.
Ha patakon, folyón kell átkelni, akkor a falu fölötti átkelőt kell használni.
Az átkelés után azonnal szárítsuk meg a ruházatunkat, mossuk le a bőrünket szappannal.
Kellően fertőtlenített, (klórozott) vízben és a tengervízben biztonságos a fürdés.

2008.11.23 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések