Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Parazita okozta 9 ember halálát - információk a vérmételyről

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

Október óta több mint 300 esetet diagnosztizáltak, a betegek közül 9 meghalt a Kindejeben (Nzeto körzet, Angola észak ziarei tartománya) kitört vérmétely járványban.
A betegség terjedéséért a helyi lakosok által fogyasztott rossz minőségű víz tehető felelőssé, amelyet a folyókból, lagúnákból és forrásokból nyernek a helyiek. A lakosságot egészségügyi dolgozók tájékoztatják a fertőzés megelőzésének lehetőségéről, például elmagyarázzák nekik, hogyan kell a vizet fertőtleníteni ivás előtt, valamint parazita ellenes szereket osztottak szét a betegeknek.

A vérmétely fertőzés (más néven scistosomiasis vagy bilharziazis) Afrikában fordul elő, számos schistosoma nemzetségbe tartozó métely faj terjeszti a kórt, és súlyos, belső szerveket érintő betegséget okoz.

A parazita behatolási helyén viszkető bőrgyulladás látható, a köznyelv "úszók viszketegségének" nevezi (swimmers itch). 2-3 hét múlva láz (ismert nevén: Katayama-láz), hidegrázás, köhögés, hasi görcsök, véres hasmenés, izomfájdalmak, máj-, lép- és nyirokcsomó megnagyobbodás léphet fel.

A betegek jelentős hányada kezelés nélkül is meggyógyul, mert a lárva a bőrben elhal.

A fertőzöttek egy részénél krónikus gyulladások léphetnek fel, amelyre sokszor csak a máj és lépmegnagyobbodás, a vérkép eltérése, valamint a véres vizelet figyelmeztet.

A betegség ellen nincs védőoltás. A fertőzött ember székletével és vizeletével üríti a féregpetéket, gyakran úgy, hogy maga nem is mutat tüneteket, csak közti gazda.

Ahol nincs csatornázás, a széklet és a vizelet az édesvizekbe, önözött területekre jut. Az itt élő csigákba bejutnak a féregpeték, ott fejlődnek és szaporodnak. A csigákból száz számra kerülnek ki a fertőzőképes formák, melyek a bőrön keresztül jutnak az emberi vérkeringésbe. A kifejlett hím és nőstény 5-10 évig él az emberi szervezetben.

A megelőzés lehetőségei:
Kerülni kell az édesvízben való fürdést, és nem szabad mezítláb járni.
Ha patakon, folyón kell átkelni, akkor a falu fölötti átkelőt kell használni.
Az átkelés után azonnal szárítsuk meg a ruházatunkat, mossuk le a bőrünket szappannal.
Kellően fertőtlenített, (klórozott) vízben és a tengervízben biztonságos a fürdés.

2008.11.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések