Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Paradicsom: az öregedés elleni harc nehézfegyvere

kategória: Daganatos betegségek, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, az úgynevezett antioxidáns anyagok azonban segítenek megakadályozni vagy legalábbis lassítani ezt a folyamatot. Ilyen például a vörösborban megtalálható rezveratrol. Az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került. Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által újonnan fölfedezett anyag egy fenolszármazék, a paradicsomnövény akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte. Antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erősebb, mint a rezveratrolé, és e tekintetben csaknem ötszörte hatásosabb, mint az E-vitamin, illetve tízszer erősebb, mint a C-vitamin.

Az új antioxidáns iránt nagy az érdeklődés. Az élelmiszeripar ételek tartósításához használhatná, mert igen hatékonyan gátolhatná a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése megnövelné számos készítmény eltarthatóságát. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat. A kozmetikai ipar az öregedés lassítására vetheti be az új csodafegyvert.

2011.08.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ha eljön az idő...

Nagy valószínűséggel mindannyian két családnak vagyunk a tagjai életünk során. Az egyik, a minket kibocsátó családunk, ahová születünk, ahol felnevelkedünk. A másik család, amit mi alakítunk, ahová utódaink, gyermekeink, unokáink születnek.

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések