Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Paradicsom: az öregedés elleni harc nehézfegyvere

kategória: Daganatos betegségek, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, az úgynevezett antioxidáns anyagok azonban segítenek megakadályozni vagy legalábbis lassítani ezt a folyamatot. Ilyen például a vörösborban megtalálható rezveratrol. Az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került. Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban.

A Maria Pilar Lopez-Gresa és munkatársai által újonnan fölfedezett anyag egy fenolszármazék, a paradicsomnövény akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte. Antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erősebb, mint a rezveratrolé, és e tekintetben csaknem ötszörte hatásosabb, mint az E-vitamin, illetve tízszer erősebb, mint a C-vitamin.

Az új antioxidáns iránt nagy az érdeklődés. Az élelmiszeripar ételek tartósításához használhatná, mert igen hatékonyan gátolhatná a zsírok oxidációját. Az avasodás késleltetése megnövelné számos készítmény eltarthatóságát. Az orvoslásban segíthetne megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rosszindulatú daganatokat. A kozmetikai ipar az öregedés lassítására vetheti be az új csodafegyvert.

2011.08.06 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések