Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Paradicsom az Alzheimer-kór gyógyításához

kategória: Alzheimer-kór, Gyógyszerészet

Az egyszerű paradicsom megfelelő vivőanyag lehet az Alzheimer-kór szájon át szedhető oltóanyagához, állítja Hjun-szun Kim, a Koreai Biotudományi és Biotechnológiai Kutatóintézet (KRIBB) munkatársa, valamint a Digital Biotechnél, valamint a Wonkwang Egyetem Biológiatudományi Tagozatán dolgozó kollégái.

Habár kutatásuk még a korai szakaszban tart, a kutatók megtették az első ígéretes lépést afelé, hogy ehető gyógyszert találjanak erre a neurodegeneratív betegségre. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb elbutulással járó betegség, mely hosszú lefolyású. A betegséget a humán béta-amiloid központi idegrendszeri felhalmozódása okozza, mely az idegsejtek pusztulását okozó mérgező, oldhatatlan rostos fehérje. A béta-amiloid felszaporodásának csökkentése megakadályozhatja az idegrendszer károsodását, így megelőzheti vagy késleltetheti az Alzheimer-kór megjelenését. Az egyik megoldás lehet, ha stimuláljuk az immunrendszert, hogy csökkentse az agy béta-amiloid szintjét.

Kim és munkatársai azt tűzték ki célul, hogy növényi alapú ellenszert fejlesztenek ki a betegség ellen. A paradicsom megfelelő kísérleti alanynak bizonyult, mivel hőkezelés nélkül is fogyasztható, és így kisebb az esély az idegen fehérje immunstimuláló hatásának csökkenésére. A kutatók béta-amiloid génnel kezelték a paradicsomot, majd megmérték a paradicsomból származó mérgező fehérjére adott immunválaszt egy csoport 15 hónapos egérnél.

Az egereket szájon át immunizálták a genetikailag módosított paradicsommal három héten át, heti egy alkalommal, majd az első kezelést követő hetedik héten emlékeztető kezelést kaptak. A vértesztek erős immunválaszt mutattak ki, az emberi szervezetre idegen fehérjékre immunválasz alakult ki.

A szerzők következtetése: "Habár nem tudtuk kimutatni az agyban már létező lerakódások csökkenését a paradicsommal beadott béta-amiloiddal kezelt egerek agyában, ez a kísérlet egy egyedülálló megközelítési módot képvisel." A csapat jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne fokozni az oltóanyag hatását, mivel a friss paradicsom fehérjetartalma mindössze 0,7 százalék, az idegen fehérje szintje pedig még ennél is alacsonyabb.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.11 11:10:01

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések