Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Parkinson ellen: paprika, paradicsom

kategória: Táplálkozás

A legújabb kutatás szerint a burgonyafélék családjába tartozó, nikotintartalmú zöldségek védőhatást gyakorolhatnak a Parkinson-kór ellen. Az Annals of Neurology szaklapban megjelent kutatásból az derült ki, hogy az egészen kevés nikotint tartalmazó élelmiszerek, például a paprika és a paradicsom fogyasztása csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát.


A Parkinson-kór mozgásszervi zavarokkal járó idegrendszeri betegség, amit a dopamintermelő agysejtek pusztulása okoz. Tünetei közé tartozik az arc, a kézfej, a kar és a lábszár remegése, a végtagok merevsége, az egyensúlyzavar, és a mozgás általános lassultsága. A becslések szerint közel tízmillióan élnek a betegséggel világszerte. Gyógymódja egyelőre nincs, de tüneteit gyógyszerekkel és bizonyos beavatkozásokkal, például mélyagyi stimulációval enyhíteni lehet.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a szintén a burgonyafélék családjába tartozó dohány fogyasztása csökkenti a Parkinson relatív kockázatát. Azt azonban eddig nem sikerült meghatározni, hogy a nikotin vagy más összetevők váltják-e ki a védőhatást.

A mostani kutatásban a seattle-i Washington Egyetem munkatársai dr. Susan Searles Nielsen vezetésével 490, Parkinson-kórral frissen diagnosztizált beteget vizsgáltak. A kontrollcsoportot 644 egészséges személy alkotta. A kutatók kérdőívek segítségével szereztek információt a résztvevők étrendi és dohányzási szokásairól. Kiderült, hogy a zöldségfogyasztás általában nem befolyásolta a Parkinson-kór kockázatát, de az ehető burgonyafélék fogyasztásának növekedésével fordított arányban csökkent a betegség kockázata. A legerősebb hatást a paprika fogyasztása mutatta.

Dr. Searles Nielsen elmondta, hogy a korábbi kutatásokhoz hasonlóan, amelyek szerint a dohányfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór kockázatát, a mostani eredmények is a nikotin, illetve a paprikában és dohányban lévő hasonló, de kevésbé toxikus vegyület védőhatását mutatják.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Önnek mennyi a biológiai életkora?

Hogyan mérhetők a biológiai életkorra utaló, aktuális testi, szellemi állapotra jellemző paraméterek? Nem kell hozzá más, mint egy speciális "Bioaging" szoftver. Lássuk, miről is van szó.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések