Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életet mentett a papagáj

kategória: Alvászavar

A súlyos alvási apnoéban szenvedő 62 éves Barbara Smith-Schafer a betegség okozta légzéskimaradások miatt bármikor életveszélyes állapotba kerülhet. De kis kedvence, Dominic, az afrikai szürkepapagáj hangosan rikácsolva figyelmezteti, ha baj van.

Az idős nyugdíjasnál még 2009-ben diagnosztizáltak alvási apnoét, amely erős horkolással és gyakori légzéskimaradással jár. A betegeket az állapot csak alvás közben kínozza, de gyakran maguk észre sem veszik a tüneteket. Pedig alvás közben a légutak nem ritkán összesnek és a hangos horkolásból légzéskimaradás alakul ki. Ilyenkor akár 10 másodpercig vagy annál is hosszabb ideig nem lélegzik a beteg, ráadásul ez éjszakánként akár 4-10-szer is előfordulhat.

Barbara állapotát akkor diagnosztizálták, amikor többször arra ébredt, hogy nedves a lepedője: ekkor még azt hitte, hogy inkontinenciáról van szó, de egy alvásvizsgálat megállapította, hogy az alvási rendellenessége okozta ezt a tünetet is. Az asszonynak az is gyanús volt, hogy Dominic, a papagája a délutáni szundikálásai alkalmával gyakran a vállára szállt és hangos, rikácsoló hangot adott ki, hogy felébressze. A többek között angolul és németül is "beszélő" madár egyébként az asszony ébredése után mindig utánozta is a horkolását. "Bizonyára rájött, hogy valami nincs rendben, és megpróbált ébren tartani"- magyarázta Barbara.

Az asszonyt azóta már úgynevezett CPAP készülékkel kezelik, amely alvás közben magasabb nyomású levegőt juttat a légutakba, és megakadályozza azok összeesését. "Hálás vagyok, hogy Dominic szemmel tart, de biztos nem fog hiányozni a fájdalmas rikácsolása és a horkolást utánzó hangja" - tette hozzá Barbara, aki azt is elmondta, hogy a kezelés óta sokkal energikusabbnak érzi magát és kevesebbet is szundikál délután.

2012.12.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések