Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Palóc búcsú Balassagyarmaton

kategória: Programajánló

A Szent Anna-napi palóc búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét vasárnap tartják a Nógrád megyei Balassagyarmaton, a vallási rendezvény népművészeti fesztivállal egészül ki, lesz népzene, néptánc és népmese, és megválasztják Palócország szépeit is. Majdán Béla várostörténész elmondta: a palócföldi résztvevők ünnepi viseletben, keresztekkel, lobogókkal érkeznek az ünnepi rendezvényre.

A balassagyarmati Palóc Múzeumban őriznek egy Mátraderecskéről származó öltöztetős Szent Anna szobrot, és hagyománnyá vált, hogy a palóc búcsúban ezt a szobrot viszik a körmeneten. Vasárnap a római katolikus főplébániatemplomtól indul a népviseletes processziós menet a művelődési központ udvarára. Ott tartják Szent Anna palóc miséjét, amelynek végén megáldják a jelenlévő családokat és a gyermekáldást váró zarándokokat.

A népélet világi szépségei címmel rendezik a délutáni családi programot. Népmesék, népdalok, népzenék hangzanak el, hagyományőrzők néptáncot is előadnak a Balassagyarmati Cigányzenekar kíséretével. A nap végén Palócország szépeit választják meg.

2011.07.30 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Szembetegek gondozása

  Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

  tovább


  Szponzorált hirdetések