Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Pacemaker-távellenőrzés: biztonság egyszerűbben

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Világszerte milliók élnek szívritmuszavarok kezelésére való műszerrel, pacemakerrel a mellkasukban. Az életet mentő eszközt a szakorvosnak rendszeresen ellenőriznie kell. Egy új, távolból működő eljárás mind a betegnek, mind az orvosnak megkönnyíti ezt.

Főleg idős korban fordul elő, hogy a szívműködés kórosan lelassul, és ez mind súlyosabb panaszokhoz vezet, sőt életveszélyt jelenthet. A szívösszehúzódások ütemét különleges sejtek adják, amelyek a szív felső részében összefüggő csomóba, az úgynevezett szinuszcsomóba tömörülnek, ezért ha az onnan eredő ritmus életveszélyesen lassúvá válik, ezt beteg szinuszcsomó tünetcsoportnak nevezik. Ilyenkor pacemaker-beültetés a biztonságos kezelés.

Philippe Mabo és munkacsoportja Franciaország 43 szívsebészeti központjában 538 beteg szinusz csomó tünetcsoportban szenvedő beteget gyűjtött össze. Mind azonos típusú pacemakert kaptak, de azt követően a teljes csoportot véletlenszerűen két részre osztották. A következő 18 hónapban 269 beteg az eddig kidolgozott módszer szerint meghatározott időben megjelent ellenőrző vizsgálatra, és azt a szívgyógyászati központ munkatársai előírásosan elvégezték. A másik ugyanolyan létszámú csoport nem látogatta a klinikát, mert a pacemakerében lévő műszer sűrűn, éjjel-nappal jeleket sugárzott a gyártó cég központjába, és a kezelést igénylő ritmuszavart számítógépen jelezte a kezelőorvosnak.

Az elektronikus távellenőrzés betegnek, orvosnak egyaránt időnyereséget jelentett. A pacemaker viselőjét a műszer védte az esetleges ritmuszavar ellen, és csak akkor kellett fölkeresnie a klinikát, ha az informatika olyan eltérést mutatott, amely speciális beavatkozást igényelt. A megfigyelési idő alatt a hagyományos módon ellenőrzött csoport tagjai 145 napon jelentek meg a kórházban, míg a távellenőrizettek csupán 28 alkalommal jártak személyesen az intézetben - olvasható a European Heart Journal szaklapban. Az Egyesült Államokban ez a technika már törvényesen engedélyezett, alternatív módszer.

2011.12.23 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések