Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

PMS a cigarettától

kategória: Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Nőgyógyászat

Kétszer olyan gyakoriak a premenstruációs tünetek (hátfájás, puffadás, mellfeszülés, pattanások) a dohányzó nőknél, mint a hasonló korú, nemdohányzó nő társaiknál - állítják a Massachusetts Egyetem kutatói.

"Kutatásaink alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a dohányzás hozzájárulhat a közepesen súlyos és súlyos premenstruációs szindróma kialakulásához, ez pedig újabb ok, hogy a dohányos tinédzserek és fiatal felnőttek felhagyjanak a füstöléssel" - nyilatkozta Dr. Elizabeth R. Bertone-Johnson, a kutatás vezetője.

A premenstruációs szindrómában szenvedő nők körülbelül 20 százalékánál olyan súlyosak a tünetek, amelyek már a mindennapi életükre, és kapcsolataikra is kihatással vannak.

A dohányzásról régóta tudjuk, hogy komolyan befolyásolja bizonyos hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) működését, ez pedig hozzájárulhat a PMS kialakulásához. A dohányzás emellett csökkenti a D-vitamin jelenlétét a szervezetben, ami szintén növelheti a PMS kialakulásának esélyét.

A mostani kutatás során több mint 1000 PMS-ben szenvedő és közel dupla annyi egészséges nőt vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a dohányos nők esetében 2,1-szer gyakrabban fordult elő a premenstruációs szindróma, mint a nemdohányzóknál. A PMS kialakulásának esélye annál nagyobb, minél korábban kezdi valaki a dohányzást - állítják a kutatók.

Animációk: HáziPatika.com

2008.11.18 16:24:38

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább


Szponzorált hirdetések