Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oxitocinnal a veszekedés ellen!

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia, Pszichológia

Az oxitocin nevű hormon csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét vitatkozó párokban, ráadásul az oxitocin erősíti a pozitív viselkedést is mutatták ki a Zürichi Egyetem kutatói.

Az elmúlt évek különböző tanulmányai ismételten kimutatták, hogy az emlősök agyában - így az emberi agyban is - termelődő oxitocin hormon más hormonokkal együtt szerepet játszik a társas viselkedés szabályozásában. Beate Ditzen és munkatársai ezt a hormont vizsgálták - elsősorban a párkapcsolatok vonatkozásában - a Zürichi Egyetem Pszichológiai Intézetében.

A kutatók negyvenhét - 20 és 50 év közötti - párt vizsgáltak. Megkérték őket, hogy vitatkozzanak egy közöttük állandó konfliktust okozó témáról. A vita előtt a párok vagy oxitocin hormont vagy placebót kaptak orrspray formájában. A párok viselkedését videóra rögzítették és egy kódrendszer segítségével analizálták. Emellett mindkét partnerben többször is mérték a kortizol hormon szintjét a nyálban, hogy rögzítsék a párok - konfliktusra adott - pszichobiológiai stresszreakciójának mértékét.

Beate Ditzen és munkatársai ezután kiértékelték a konfliktus alatti pozitív viselkedést - mint például a figyelem, megerősítés vagy nevetés -, valamint a negatív viselkedést - úgymint a félbeszakítás, a vitapartner kritizálása vagy becsmérlése.

"Azok a párok, akik oxitocint kaptak, jelentősen pozitívabb viselkedést tanúsítottak, mint a placebót kapó párok" - összegezte Beate Ditzen az eredményeket. Az oxitocin elnyújtja a pozitív viselkedés időtartamát a negatív viselkedéséhez képest. Ráadásul az oxitocin hormont kapó párok kortizol szintje alacsonyabb volt a placebót kapó párokénál.

Az eredmények felvetik, hogy az oxitocin idegi mechanizmuson keresztül befolyásolhatja a viselkedést és a stresszreakciókat. "Lehet, hogy az oxitocinnal magyarázható, hogy a közeli kapcsolatok - főleg a párkapcsolatok - miért jó hatásúak az egészségünkre" - mondta Beate Ditzen.

2008.12.10 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések