Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oxitocinnal a veszekedés ellen!

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia, Pszichológia

Az oxitocin nevű hormon csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét vitatkozó párokban, ráadásul az oxitocin erősíti a pozitív viselkedést is mutatták ki a Zürichi Egyetem kutatói.

Az elmúlt évek különböző tanulmányai ismételten kimutatták, hogy az emlősök agyában - így az emberi agyban is - termelődő oxitocin hormon más hormonokkal együtt szerepet játszik a társas viselkedés szabályozásában. Beate Ditzen és munkatársai ezt a hormont vizsgálták - elsősorban a párkapcsolatok vonatkozásában - a Zürichi Egyetem Pszichológiai Intézetében.

A kutatók negyvenhét - 20 és 50 év közötti - párt vizsgáltak. Megkérték őket, hogy vitatkozzanak egy közöttük állandó konfliktust okozó témáról. A vita előtt a párok vagy oxitocin hormont vagy placebót kaptak orrspray formájában. A párok viselkedését videóra rögzítették és egy kódrendszer segítségével analizálták. Emellett mindkét partnerben többször is mérték a kortizol hormon szintjét a nyálban, hogy rögzítsék a párok - konfliktusra adott - pszichobiológiai stresszreakciójának mértékét.

Beate Ditzen és munkatársai ezután kiértékelték a konfliktus alatti pozitív viselkedést - mint például a figyelem, megerősítés vagy nevetés -, valamint a negatív viselkedést - úgymint a félbeszakítás, a vitapartner kritizálása vagy becsmérlése.

"Azok a párok, akik oxitocint kaptak, jelentősen pozitívabb viselkedést tanúsítottak, mint a placebót kapó párok" - összegezte Beate Ditzen az eredményeket. Az oxitocin elnyújtja a pozitív viselkedés időtartamát a negatív viselkedéséhez képest. Ráadásul az oxitocin hormont kapó párok kortizol szintje alacsonyabb volt a placebót kapó párokénál.

Az eredmények felvetik, hogy az oxitocin idegi mechanizmuson keresztül befolyásolhatja a viselkedést és a stresszreakciókat. "Lehet, hogy az oxitocinnal magyarázható, hogy a közeli kapcsolatok - főleg a párkapcsolatok - miért jó hatásúak az egészségünkre" - mondta Beate Ditzen.

2008.12.10 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések