Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Oxigénnel javítható a szélütés utáni állapot

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A búvárok keszonbetegsége ellen használt kezelés az agyérgörcs túlélőiben is segíti a gyógyulást - erről Izraeli kutatók számoltak be. A hiperbár oxigénterápia elnevezésű kezelés során a beteget a normálisnál magasabb légnyomású helyiségbe zárják, aztán oxigén bejuttatásával regenerálják a károsodott agysejteket. A terápiával tízszeresére növelik az oxigén szintjét.

A PLoS ONE januári számában megjelent kutatás során 59 beteget vizsgáltak. Az alanyok különböző mértékű gyógyulást tapasztaltak, de néhányukban drámai mértékű javulás mutatkozott. Egy 61 esztendős nő például, aki egy évvel azelőtt elszenvedett agyérgörcse következtében nem tudott egyedül fürdeni, öltözködni és lépcsőt mászni, a kezelés hatására nemcsak fürdeni és öltözködni tud önállóan, hanem bevásárol és főz is. Egy másik, 62 éves nő pedig, aki 14 hónappal ezelőtt esett át agyérgörcsön, visszanyerte elveszített nyelvi és olvasási készségét, továbbá önállóan tud járni, lépcsőzni és étkezni. A stroke után ezeket a tevékenységeket csak segítséggel tudta végezni.


Dr. Shai Efrati, a Tel Aviv-i Sackler Orvostudományi Egyetem kutatócsoportjának vezetője arról számolt be, hogy a kutatás első ízben vizsgálta a hiperbár kezelés hatásait az agyérgörcsöt követő "késő-krónikus szakaszban". A résztvevők 6-36 hónappal a kutatás kezdete előtt iszkémiás vagy haemorrhagiás stroke-on estek át, és legalább egy hónapja egyikük sem mutatott javulást. A csoport fele két hónapon át heti öt napban naponta 90 perc oxigénterápiát kapott, a másik fele pedig két hónapig semmilyen kezelésben nem részesült, majd ezután náluk is megkezdték az oxigénterápiát.

A terápia előtt és után végzett agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatták, hogy a kezelés befejezése után javulás következett be az agyműködésben, sőt egyes betegekben látványos funkcionális javulások is bekövetkeztek. A minimális mellékhatással járó kezelés kedvező hatásai még két évvel a kezelés befejezése után is tartották magukat.

A kutatók szerint a magas oxigénszint lehetővé teszi a károsodott, de el nem pusztult agysejtek újraaktiválódását, valamint azt, hogy újra kapcsolatba lépjenek a többi idegsejttel, és leadják az egészséges agyműködéshez szükséges elektromos jelzéseket. A szakértők úgy vélik, hogy az oxigénterápia más neurológiai rendellenességekben, például Alzheimer-kórban szenvedő betegeken is segíthet, jelenleg pedig a traumás agysérülést szenvedett betegeken vizsgálják a terápia alkalmazását.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A tej élet, erő, egészség - és valóban?

Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez. Pozitívan és negatívan egyaránt hathatunk arra, elkerül vagy elér-e bennünket az oszteoporózis, milyen erősek lesznek csontjaink, könnyebben vagy nehezebben törnek-e el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések