Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amerikai hitelkárosultak esetét vizsgálták

kategória: Gondolta volna?

Egy friss kutatás szerint azok az adósok, akiknek nehézségeik vannak a matematikával, nagyobb eséllyel maradnak el hiteleik befizetésével, és gyakrabban jutnak arra a sorsra, hogy ingatlanjukat elárverezik, mint azok, akik a pénzügyi kérdések terén tájékozottabbak. A vizsgálatot a 2008-ban az Egyesült Államokban igen nagy mértéket öltött jelzálog-krízis ihlette, és arra derített fényt, hogy a bajba jutott adósok nem feltétlenül voltak ártatlan áldozatai a kegyetlen bérlőknek, hanem sok esetben saját pénzügyi tájékozatlanságuk sodorta őket bajba. Amint azt Annamaria Lusardi, a George Washington Egyetem professzora kifejtette, manapság egyre több pénzügyi kérdésben kell döntést hozniuk az embereknek, és mivel az iskolákban semmiféle pénzügyi ismeretet nem tanítanak, sokan teljesen tájékozatlanok ezen a téren, így nem csoda, ha könnyen bajba jutnak.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett vizsgálat során a szakemberek 2006 és 2007 közötti New England-i jelzáloghiteleseket kísértek figyelemmel, majd közülük nagyjából háromszázat kikérdeztek anyagi helyzetükről, képzettségükről, családi állapotukról és életkorukról. Általános intelligenciájukat is tesztelték, valamint néhány alapvető számítási feladatot is elvégeztettek velük. Amint arról a kutatást vezető Stephan Meier, a Columbia Üzleti Iskola munkatársa beszámolt, összesen öt matematikai feladatot kaptak az alanyok, melyek egyre nehezedtek, de a középiskolai szintnél egyik sem volt bonyolultabb.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a személyek, akik ezeken a számításos feladatokon nagyon rosszul teljesítettek, nagyobb eséllyel maradtak el a hitelük törlesztésével. Amíg a jól teljesítők közül csupán hét százaléknál fordult elő, hogy ingatlanjukat elárverezték, a rosszul teljesítőknél ez az arány 20 százalék volt.

A szakemberek annak is megpróbáltak utánajárni, vajon mi lehet az összefüggés hátterében, és arra jutottak, hogy a matematikai készségek megléte a pénzügyekben is segít eligazodni, így akinek nagyon rosszul mennek a legalapvetőbb matematikai feladványok is, az képes teljesen elveszni a kölcsön- és jelzálogszerződések útvesztőiben, így egy hirtelen beállt változás, például bevételcsökkenés hatására könnyen komoly bajba kerül.

2013.07.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - a bankkártyáról, külföldön

Régen az ember könnyen meg tudta jegyezni, hol van a városban az a két-három ATM, amelyet rövid buszozással meg tud közelíteni otthonról, ha hirtelen készpénz szűkébe kerülne. Még viccesebb volt, ha a bankkártyáját vásárlásra akarta használni.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések