Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogy is hívják?

kategória: Öregedés

A személynevek elfelejtése az öregedés közismert velejárója, de a legújabb belga kutatás szerint a tárgyak neve sem ugrik be olyan gyorsan ötven év felett. A Journal of the International Neuropsychological Society januári számában közzétett kutatás során 25 és 90 év közötti embereket kértek arra, hogy nevezzék meg a képeken mutatott tárgyakat. A kutatók azt mérték, mennyi idő kellett a válaszhoz, illetve helyesen tudták-e azonosítani a képeken látható tárgyakat.

Az eredmények alapján kiderült, hogy az ötvenes éveikben járó alanyok nem tudták ugyanolyan gyorsan megnevezni a tárgyakat, mint a húszas, harmincas éveikben járók. Az idősebbeknek átlagosan mintegy fél másodperccel hosszabb ideig tartott a tárgyak megnevezése. A jó hír az, hogy amikor az ötvenesek végül megnevezték, ugyanolyan pontosan azonosították a tárgyakat, mint a fiatalabbak. A hatvanas, hetvenes éveikben járó alanyoknak azonban hosszabb ideig tartott a tárgyak megnevezése, és nagyobb valószínűséggel használtak helytelen megnevezést.

A Liege-i Egyetem kutatásában részt vevő Clémence Verhaegen elmondta, egyelőre nem lehet tudni, mi okozza ezt a jelenséget. Talán nyelvi készségeink változására utal, de az is lehet, hogy olyan fizikai tényezők okozzák, amelyeknek semmi közük a nyelvhez. A jelenség alaposabb feltárásához további kutatásokra lesz szükség.

2013.01.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fél lábbal a bajban

A súlyos cukorbetegségben szenvedő betegeknek jellemzően a lábukon begyógyulni nem akaró vagy igen-igen lassan gyógyuló sebek, fekélyek jelennek meg. Különösen akkor, ha nem kellően törődnek betegségükkel.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések