Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogy is hívják?

kategória: Öregedés

A személynevek elfelejtése az öregedés közismert velejárója, de a legújabb belga kutatás szerint a tárgyak neve sem ugrik be olyan gyorsan ötven év felett. A Journal of the International Neuropsychological Society januári számában közzétett kutatás során 25 és 90 év közötti embereket kértek arra, hogy nevezzék meg a képeken mutatott tárgyakat. A kutatók azt mérték, mennyi idő kellett a válaszhoz, illetve helyesen tudták-e azonosítani a képeken látható tárgyakat.

Az eredmények alapján kiderült, hogy az ötvenes éveikben járó alanyok nem tudták ugyanolyan gyorsan megnevezni a tárgyakat, mint a húszas, harmincas éveikben járók. Az idősebbeknek átlagosan mintegy fél másodperccel hosszabb ideig tartott a tárgyak megnevezése. A jó hír az, hogy amikor az ötvenesek végül megnevezték, ugyanolyan pontosan azonosították a tárgyakat, mint a fiatalabbak. A hatvanas, hetvenes éveikben járó alanyoknak azonban hosszabb ideig tartott a tárgyak megnevezése, és nagyobb valószínűséggel használtak helytelen megnevezést.

A Liege-i Egyetem kutatásában részt vevő Clémence Verhaegen elmondta, egyelőre nem lehet tudni, mi okozza ezt a jelenséget. Talán nyelvi készségeink változására utal, de az is lehet, hogy olyan fizikai tényezők okozzák, amelyeknek semmi közük a nyelvhez. A jelenség alaposabb feltárásához további kutatásokra lesz szükség.

2013.01.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések