Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öt rejtett koffeinforrás

kategória: Táplálkozás

A koffein számos étrendi forrásban megtalálható, és egy nap folyamán a sok kis mennyiség összeadódik. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal bejelentette, hogy alapos vizsgálatot végez a koffein egészségügyi hatásaival kapcsolatban. "A hivatal ismét megvizsgálja az új és könnyen hozzáférhető koffeinforrások a gyermekekre és a kamaszokra gyakorolt teljes potenciális hatását" - írta közleményében Mike Taylor igazgatóhelyettes.

A bejelentés előzménye az volt, hogy a Wrigley piacra dobta új, felnőtteknek szánt koffeines rágógumiját, amely 40 milligramm koffeint tartalmaz. Bizonyos termékek, például a kávé, az energiaitalok és az üdítőitalok közismerten tartalmaznak koffeint, de léteznek olyanok is, amelyek koffeintartalma kevésbé ismert. Az alábbiakban öt ilyen "rejtett" koffeinforrást veszünk számba.

Étrend-kiegészítők: az amerikaiak több mint fele szed valamilyen étrend-kiegészítőt. Néhány kiegészítő koffeint is tartalmaz, bár a koffein pontos mennyiségét nem feltétlenül tüntetik fel a termékek leírásában. Dr. Pieter Cohen, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatója szerint ha egy étrend-kiegészítő összetevői között felsorolják a koffeint, azt érdemes feltételeznünk, hogy jelentős dózisról van szó.

Gyógyszerek: egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint. Az egyik fájdalomcsillapító tablettában összesen 130 mg koffein van, ami valamivel több mint egy csésze kávénak felel meg.

Koffeinmentes kávé: a koffeinmentes kávé választása nem 100 százalékos módszer a koffein elkerülésére, mivel a koffein kivonása után marad egy kevés a kávéban. Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy a kávézókban és éttermekben felszolgált koffeinmentes kávék fél literenként akár 14 mg koffeint is tartalmazhatnak. Bár ez önmagában nem olyan sok, néhány pohárnyi után már összeadódik.

Csokoládé: a finom édesség fogyasztása is hozzájárul a napi koffeinbevitelünkhöz. A Mayo Klinika kutatása szerint egy pohárnyi félédes csokoládé chips egy csésze kávénak (104 mg) megfelelő koffeint tartalmaz. A tejcsokoládé azonban sokkal kevesebb koffeint tartalmaz.

Tea: néhányan, akik a kávéfogyasztás után túlságosan izgatottá válnak, átváltanak a teára. Bár a tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, még mindig jelentős koffeinforrásnak számít. A hagyományos fekete tea 14-60 mg, a zöld tea pedig 24-40 mg koffeint tartalmaz.

2013.05.06 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések