
Öt módszer a puffadás megelőzésére
kategória: Gyomor- és bélproblémák
Bele szeretne férni a nadrágjába? Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! - tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője. A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelőzze a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadnia az alábbi tanácsokat:Óvatosan a tejjel
Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszon olyan fajtákat, amelyekben kevés a tejcukor (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljon laktózmentes termékeket.
Figyeljen a gyümölcsevésre
A különböző bogyósok, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, például az alma, a körte vagy a dinnye.
A keményítőben gazdag élelmiszerek
Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyassza helyettük inkább a könnyebben emészthető rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.
Félre a cukorral!
A szorbit, a xilit és a mannit, az úgynevezett alkoholcukrok a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatók. Kerülje el őket, ha panaszt okoznak, vagy válassza stevia- vagy aszpartámtartalmú márkákat.
Tudatosan a babbal
A galaktánban gazdag hüvelyesek (mindenfajta bab, lencse, csicseriborsó), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha is ezt tapasztalja magán, mérsékelten fogyassza ezeket az ételeket. Csökkentheti a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatja.
2011.03.21 00:02:00
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek
