Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Arckép DNS-minta alapján?

kategória: Genetika

Bár minden ember arca egyedi genetikai felépítésű, egy holland kutatásból nemrég kiderült, hogy csupán öt gén felelős az arcformákért. "Ez az első ilyen izgalmas eredmény, ami közelebb visz ahhoz, hogy genetikai szempontól megértsük az emberi arc morfológiáját" - magyarázta Manfred Kayser, a tanulmány szerzője, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának kutatója.

Elég ha ránézünk egy egypetéjű ikerpár vagy egy kétpetéjű ikerpár tagjaira, és máris megérthetjük, milyen fontos szerepet játszanak a gének az emberi arc kialakulásában. Mégis eddig keveset tudtak a tudósok az arc genetikai felépítéséről.

Kayser és kutatócsoportja ezért tízezer önkéntest vont be a kutatásaiba, amelyek során a résztvevők fejéről MRI felvétel, valamint egy portrékép is készült. A kutatók emellett genetikai vizsgálatokat is végeztek a résztvevőkön.

A vizsgálatok felfedtek két olyan gént, amit korábban a tudósok nem kötöttek az arc genetikai felépítéséhez. "Talán idővel lehetséges lesz, hogy valakiről úgy rajzoljunk fantomképet, hogy kizárólag a hátrahagyott DNS mintáját használjuk fel. Ez érdekes kérdéseket vet fel például a kriminalisztika területén" - mondta a kutató, aki azt is hozzátette, hogy egyébként már ma is viszonylag nagy pontossággal megjósolható valakinek a haj- vagy szemszíne, pusztán a DNS alapján.

A tanulmány a Public Library of Science legutóbbi számában jelent meg.

2012.09.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A jó házasság fiatalít

Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések