Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért van mellbombójuk a férfiaknak?

kategória: Gondolta volna?

Van az emberi testnek néhány olyan szerve vagy struktúrája, amelyre valójában már nincs szükségünk, vagy oly mértékben elcsökevényesedett, hogy már nem tölti be eredeti rendeltetését. Charles Darwin ezeket az emberi anatómiai jegyeket az evolúció bizonyítékának tartotta. A biológusok végül az egyik fajnál megtalálható csökevényes testrészek más fajok működő testrészeivel való összehasonlítása révén kimutatták, hogy két különben eltérő élőlény közös őstől származik. Íme, az öt legfeltűnőbb elcsökevényesedett emberi testrész:

Féregnyúlvány: A vastag- és a vékonybél találkozásánál elhelyezkedő kisméretű nyúlvány már nem segíti az emésztést, és senkinek sem hiányzik, akiből már eltávolították. Egy 2009-es tanulmány szerint azonban a féregnyúlvány mégis hasznos lehet, mert jótékony bélbaktériumokat raktároz, amelyek hasmenés esetén a bélrendszerbe áramolva megmentenek bennünket.


Farokcsont: Ha elég messzire visszamennénk a családfán, őseinknek még igenis farkuk volt. A többi emlősnek a farok az egyensúlyozásban, a vérszívók távol tartásában vagy például a kapaszkodásban segít. Amikor az ember felegyenesedett, a farok haszontalanná vált, és elcsökevényesedett.

Férfi mellbimbó: Meglepő, de a férfiaknak azért van mellbimbójuk, mert kezdetben az anyaméhben minden magzat még mindkét nem jegyeit hordozza. A tesztoszteron hatására válik azután fiúvá vagy annak hiányában lánnyá. Egyes férfiak emlője még a tejtermelésre is képes, és férfiakban is kialakulhat emlőrák.

Szőrmerevítő izom és testszőrzet: A libabőr nem csupán a hidegre figyelmeztet bennünket. Sok élőlény esetében a szőrmerevítő izmok félelem és támadás hatására aktiválódnak: a szőrök felegyenesednek, ettől gazdájuk nagyobbnak, elrettentőbbnek látszhat.

Bölcsességfogak: Mára annyira összezsugorodott az állkapcsunk, hogy a bölcsességfogaknak nem maradt hely. A kutatók szerint egykor lehetett szerepük. A fogmosás, fogápolás elterjedését megelőző időkben már a fiatal felnőttek is sok fogukat elveszítették, így nagyon is jól jöhettek a későn megjelenő örlőfogak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.17 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések