Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Összeomlik az ellátórendszer a Parkinson-kór miatt?

kategória: Neurológia, Öregedés

Súlyos terhet fog róni az egészségügyi ellátó rendszerekre az elkövetkezendő évtizedekben a Parkinson-kór, mivel egyre több az idős ember, így egyre többen szenvednek majd ettől a betegségtől - adtak ki figyelmeztetést szakértők a Parkinson-kór Világnapja alkalmából.

A nem hivatásos, otthoni ellátás már most is túlterhelt. Ha a rendszer összeomlik, az még inkább nehezíti a Parkinson-kór és más időskorban előforduló neurodegeneratív betegségek miatt kialakuló helyzetet.
"Számos országban a megfelelő, stabil és anyagilag megengedhető intézményi források hiányában az önkéntes ellátórendszerektől függ minden" - nyilatkozta Mary Baker, az Európai Parkinson-kór Társaság elnöke. "A globálisan folyamatosan idősödő lakosság miatt az országokra csillagászati méretű költségek hárulhatnak, ha nem avatkozunk be időben, most a 21. század elején" - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint a Parkinson-kórnak tulajdonítható úgynevezett "betegséggel/rokkantsággal korrigált életévek" (DALY) száma 2005-ös adatokhoz képest 20 százalékkal fog emelkedni 2030-ra. A DALY a betegség/rokkantság miatt elvesztett életévek illetve az elvesztett egészséges életévek kombinációja alapján kiszámított mérőszám.
Az Alzheimer-kór és más, szintén időskorban kialakuló, progresszív ideggyógyászati kórképek esetében akár a 66 százalékot is meghaladhatja ugyanez a növekedési arány.

2008-ban a Parkinson-kór Világnap célja a világszerte 6,5 millió embert érintő Parkinson-kórral kapcsolatos félreértések és tévhitek eloszlatása. A betegeket sokszor messzire elkerülik a kontrollálatlan mozdulataik miatt, de az is előfordul, hogy ittasnak, vagy kábítószerélvezőnek vélik őket. James Parkinson, a betegséget először leíró angol orvos még "reszketeg hűdés"-nek nevezte el a kórképet. Jellegzetes tünetek ugyanis az izommerevség, a mozgások elindításának nehézsége, az egyensúly hiánya és az akaratlagos mozgások lelassulása.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.14 09:32:38

forrás: Medipress/HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések