Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Öregszünk, töpörödünk

kategória: Csontritkulás, Öregedés

A legújabb kutatások szerint az évek múlásával valóban vesztünk magasságunkból: 40 éves kor felett egyáltalán nem szokatlan, ha valaki kicsit alacsonyabb lesz. Ha azonban a folyamat túl gyorsan vagy túl nagy mértékben következik be, mindenképp forduljunk orvoshoz.

A legtöbben 30 és 70 éves kor között mennek össze: a férfiak két és fél centivel lesznek alacsonyabbak az évek múlásával, a nők pedig mintegy öt centivel. 80 éves korukra a férfiak és a nők is további két és fél centit "töpörödnek".


A Wall Street Journal felmérései szerint azok a 70 éves férfiak, akik eredeti magasságukhoz képest több mint 5 centit zsugorodtak két éven belül, 54 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek medencetörést, mint azok, akik nem zsugorodnak ilyen gyorsan. Nőknél a medencetörés esélye 21 százalékkal növekszik hasonló esetben.

Kiderült továbbá, hogy azok a férfiak, akik húsz év alatt legalább 3 centit veszítettek magasságukból 46 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek és 64 százalékkal nagyobb az esélyük a hirtelen halálra, mint azoknak, akik 30-40 év alatt veszítenek ennyit magasságukból.

A zsugorodás elsődleges oka a gerinc porckorongjainak elhasználódása, amelyek eltűnésével veszítünk magasságunkból. Ahogy öregszünk, csontjaink is egyre törékenyebbek lesznek, veszítenek nagyságukból és sűrűségükből, ami tovább fokozhatja a zsugorodást.

Hogy elkerüljük a hirtelen magasságvesztést, tartózkodjunk a dohányzástól, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztástól, a szteroidoktól és az extrém fogyókúrától. Próbáljunk meg egészségesen étkezni, szedjünk D-vitamint, kalciumot és mozogjunk rendszeresen!

Animáció: HáziPatika.com

2011.10.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések