Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Összefüggés van az elhízás és egy agresszív prosztatarák között

kategória: Daganatos betegségek, Elhízás, Férfi problémák

A rákos prosztatadaganat mérete egyenes arányban áll a beteg testsúlyával, és minél nagyobb a tumor, annál agresszívabb a rák - derül ki egy szerdán publikált tanulmányból.


"A betegek testtömeg-indexének növekedésével a daganat térfogata is párhuzamosan növekedett" - nyilatkozta Dr. Nilesh Patil, a detroiti Henry Ford kórházban végzett hatéves kutatás vezetője. "Eredményeink alapján úgy véljük, hogy a daganat térfogatának nagyobb százalékos értéke fokozhatja a betegség agresszív természetét magasabb testtömeg-indexű férfiak esetében."

Az orvosok az összefüggést azt követően mutatták ki, hogy 3327 olyan beteg esetét vizsgálták meg, akikből robotműtéttel rákos prosztatadaganatot távolítottak el. A vizsgálat alanyait testtömeg-indexük alapján hat csoportra osztották: 24,9 pont alatt normális vagy sovány, 25 és 29,9 pont között túlsúlyos, 30 és 34,9 között elhízott, és 40 pont fölött szélsőségesen elhízott. A páciensek átlagéletkora 60 év volt mindegyik kategóriában.

A kutatók mindegyik daganatot megmérték, és összevetették a prosztata tömegének kategorizált adatbázisával. Kivétel nélkül mindegyik testtömeg-index csoportban azt mutatták ki, hogy a beteg testsúlya egyenes arányban állt a tumor méretével.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések