Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi köze a szívnek a prosztatához?

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A Duke Rák Intézet kutatói egy új prosztatagyógyszer kikísérletezése során összefüggést találtak a prosztatarák és a szívkoszorúeret érintő megbetegedések között, amiből arra következtetnek, hogy a két betegség hátterében ugyanaz az ok állhat.A vizsgálatok során a szakemberek több mint hatezer férfin teszteltek egy új, prosztatarák ellen kifejlesztett gyógyszert, miközben mindannyiukról részletes kórtörténetet készítettek. A kísérletben résztvevők közül 547-en számoltak be korábbi szívkoszorúér-betegségről, ők általában az átlagnál idősebbek, túlsúlyosabbak és kevésbé egészségesek voltak. A betegségük 35 százalékkal növelte a prosztatarák kialakulásának esélyét, és az idő előrehaladtával ez az arány még tovább nőtt.


Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szívbetegség kockázati tényezőt jelent a prosztatarák kialakulásában, az előbbinél már jól bevált életmódbeli változtatásokkal, azaz fogyással, testmozgással és egészséges étrenddel fel lehet venni a harcot az utóbbi betegség ellen is - vélekedik Jean-Alfred Thomas, a tanulmány szerzője.
Az Egyesült Államokban több felnőtt hal meg szívkoszorúér-betegségben, mint bármilyen más okból kifolyólag, a háttérben gyakran a túlsúly, a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint, a dohányzás vagy a cukorbetegség áll. A prosztatarák hasonlóan veszélyes, az Egyesült Államokban a férfiak között ez a második leghalálosabb rákfajta a tüdőrák után.

Animáció: HáziPatika.com

2012.02.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések