Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi köze a szívnek a prosztatához?

kategória: Daganatos betegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

A Duke Rák Intézet kutatói egy új prosztatagyógyszer kikísérletezése során összefüggést találtak a prosztatarák és a szívkoszorúeret érintő megbetegedések között, amiből arra következtetnek, hogy a két betegség hátterében ugyanaz az ok állhat.A vizsgálatok során a szakemberek több mint hatezer férfin teszteltek egy új, prosztatarák ellen kifejlesztett gyógyszert, miközben mindannyiukról részletes kórtörténetet készítettek. A kísérletben résztvevők közül 547-en számoltak be korábbi szívkoszorúér-betegségről, ők általában az átlagnál idősebbek, túlsúlyosabbak és kevésbé egészségesek voltak. A betegségük 35 százalékkal növelte a prosztatarák kialakulásának esélyét, és az idő előrehaladtával ez az arány még tovább nőtt.


Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szívbetegség kockázati tényezőt jelent a prosztatarák kialakulásában, az előbbinél már jól bevált életmódbeli változtatásokkal, azaz fogyással, testmozgással és egészséges étrenddel fel lehet venni a harcot az utóbbi betegség ellen is - vélekedik Jean-Alfred Thomas, a tanulmány szerzője.
Az Egyesült Államokban több felnőtt hal meg szívkoszorúér-betegségben, mint bármilyen más okból kifolyólag, a háttérben gyakran a túlsúly, a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint, a dohányzás vagy a cukorbetegség áll. A prosztatarák hasonlóan veszélyes, az Egyesült Államokban a férfiak között ez a második leghalálosabb rákfajta a tüdőrák után.

Animáció: HáziPatika.com

2012.02.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések