Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákkeltő bélbaktériumok

kategória: Daganatos betegségek

Bizonyos bélbaktériumok jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fehérvérsejtek daganatos megbetegedése, a limfóma kialakulásához - fedezték fel a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Jonsson Rákkutató Központjának munkatársai. A bélbaktériumok rágcsálókban befolyásolják az elhízást, a bélgyulladásokat és az epiteliális daganatokat. Arról azonban nem sokat lehet tudni, pontosan melyik baktériumfajoknak van daganatösztönző vagy éppen rákellenes hatásuk, illetve miként hatnak a baktériumok a limfómára.

Az emberi bélrendszerben közel ezer különböző baktériumfaj él. A bélrendszerben összesen körülbelül 100 milliárd mikroorganizmus él, ezek több mint 90 százaléka baktérium. Az egyes emberek baktériumflórája nagyon eltérő, ezt a gyermekkorban a szervezetbe jutó baktériumok típusa, valamint az étrend és az életmód befolyásolja.


A Cancer Research szakfolyóiratban megjelent kutatásban a szakértők Robert Schiestl vezetésével azt próbálták meghatározni, vajon az emberek baktériumflórája befolyásolja-e a limfóma kockázatát, és a baktériumok összetételének változása csökkentheti-e ezt a kockázatot. Louis-Bar-szindrómában szenvedő egereket vizsgáltak, mely genetikai rendellenesség emberekben és egerekben egyaránt a B-sejtes limfóma magas előfordulásával áll összefüggésben. Kimutatták, hogy a beteg egerek közül a bizonyos baktériumfajtákkal rendelkező állatok sokkal tovább éltek a limfóma kialakulása előtt, és a limfómát okozó génkárosodás kisebb mértékét mutatták, mint a más baktériumokkal rendelkező egyedek.

"Ez az első olyan kutatás, amely kapcsolatot mutatott ki a bélbaktériumok és a limfóma kialakulása között - magyarázta Schiestl. - Mivel a bél baktériumflórája módosítható jellemző, eredményeink reménykeltőek lehetnek a B-sejtes limfóma és más betegségek elleni kezelések továbbfejlesztése szempontjából." A kutatóknak részletes katalógust is sikerült készíteniük azokról a baktériumokról, amelyek elősegítik illetve védőhatást váltanak ki a génkárosodás és a limfóma ellen, melynek segítségével a jövőben olyan kombinált terápiát lehet kifejleszteni, amely elpusztítja a rák kialakulását elősegítő baktériumokat, miközben növeli a rák ellen védő baktériumok szintjét.


Animáció: HáziPatika.com

2013.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések