Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az álmatlanság Alzheimer-kórhoz vezet

kategória: Alvászavar, Alzheimer-kór

Összefüggést mutattak ki az álmatlanság és az Alzheimer-kórral járó agyi plakk-képződés között egy tanulmány előzetes eredményei. A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem kutatói 100 mentálisan egészséges, 45 és 80 év közötti személyt vizsgáltak, közülük ötvennek az esetében a családi kórtörténetben előfordult Alzheimer-kór. Kimutatták, hogy azokban, akik egy órán belül több mint öt alkalommal felriadnak, nagyobb a valószínűsége az amiloid plakkok felhalmozódásának, mint a kevesebb alvászavart tapasztaló emberekben. Az amiloid fehérje lerakódása az Alzheimer-kór egyik jele. Az agyi képalkotó vizsgálatokkal és gerincvelői folyadék tesztekkel kimutatható plakklerakódás már évekkel az Alzheimer-kór tüneteinek jelentkezése előtt kialakulhat.


A kutatás vezetője, dr. Yo-El Ju neurológus elmondta, hogy eredetileg az alvás időtartamát vizsgálták, de kiderült, hogy az alvás minősége ebben az összefüggésben nagyobb jelentőséggel bír. Azt azonban nem tudni pontosan, hogy az Alzheimer-kór okozza-e a rossz alvást, vagy fordítva.

A kísérlet résztvevői két hétig egy olyan eszközt viseltek a csuklójukon, amely a testmozgásuk alapján határozta meg, hogy ébren vannak-e, vagy alszanak. Alvási naplót is vezettek, kérdőíveket töltöttek ki, és agyi képalkotó vizsgálatokon, valamint gerincvelői folyadék teszteken estek át. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az alanyok 25 százalékában jelen vannak az Alzheimer-kór preklinikai jelzői, és az is kiderült, hogy a "kevésbé hatékonyan" alvó résztvevők esetében nagyobb a valószínűsége a korai Alzheimerre utaló indikátorok jelenlétének, mint azokban, akik megszakítás nélkül aludtak.

Dr. Ju szerint az eredmények nagyon biztatók, de fontos utánkövetni azokat az alanyokat, akik nem szenvednek korai Alzheimer-kór semmilyen jelétől, mert csak így lehet kideríteni, mi van előbb, az alvászavar vagy az Alzheimer-kór biomarkerei. Az előzetes eredmények ugyanis nem mutattak ok-okozati összefüggést az alvászavar és a plakk-képződés között.


Animáció: HáziPatika.com

2012.02.22 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések